Страница: - Страницата не съществува
 Архив:
ПРОТЕСТ

 TUFEMIПреглед на видео презентацията

 
 Първи Федеративен съвет на СФСМВР

На 20.06.2009 г. в град Търговище се проведе първото заседание на Федеративния съвет на СФСМВР. На заседанието присъстваха членовете на УС и представители на 87 синдикални дружества от цялата страна. Заседанието бе председателствано от председателя на УС на СФСМВР Иван Павлов. То протече при следния дневен ред:
  1. Приемане на правилник за дейността на ФС.
  2. Приемане на правилник за ФКК и избор на ФКК.
  3. Насрочване на Национална конференция.
  4. Възлагане на мандат на Председателя на СФСМВР за подписване на споразумение с Министъра на Вътрешните работи.
  5. Организационни и финансови въпроси.
След направените разисквания Федеративния съвет прие правилници за дейността на ФС и за дейността на ФКК.
Председателят на ФКК Иван Савов. В доклада си председателят на КК направи отчет за свършеното от комисията досега. Последва тов избор за ФКК. За председател бе избран Иван Савов, а за членове на комисията - Евгени Крумов, Емил Енев, Александър Михайлов и Иван Мусков.
Съгласно чл. 25 ал. 12 от Устава на СФСМВР Федеративният съвет взе решение да се проведе Национална конференция на СФСМВР на 25 и 26 юли 2009 г. Федеративният съвет упълномощи УС да определи мястото, дневния ред на Националната конференция и да ги обяви в един национален ежедневник.
ФС съвет възложи мандат на председателя на УС да подпише рамковото споразумение в ССП.
Обсъдени бяха организационни, финансови, правни и социални аспекти от дейността на СФСМВР. На председателите на СД бяха връчени печатите на дружествата и част от членските карти, след което поради изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.

 

 Вписани сме!

На 14 май 2009 г. съдът официално регистрира Синдикална Федерация на служителите в МВР!

 

 15 мига от пролетта

 Над 10 000 служители на МВР от цяла България страна протестираха в София заради корумпираната система за вътрешна сигурност, невъзможността да работят по стандартите на европейските си колеги, ниските заплати, лошите условия на труд и крайно недостатъчното материално осигуряване на митинг, организиран от СФСМВР. Те връчиха декларация с исканията си до всички европейски институции в посолството на Чехия - ротационен председател на Съвета на Европа. Документът беше приет от дипломат от посолството. Той заяви, че е приел декларацията от името на посланика, който не е могъл да я приеме лично поради други ангажименти. Дипломатът се ангажира да я предаде на съответните получатели - пред мисията в Брюксел.
 Преди това служителите символично "погребаха" корупцията и остатъците от милиционерщина във вътрешното министерството в ковчег пред парламента, в който хвърлиха старите си пагони. Шествието премина през целия център на столицата, а протестиращите даваха на всеки от колегите си, които се грижеха за движението, лентички с българския трикольор. Протестът завърши пред президентството, където недоволните полицаи, развели знамената на България и на ЕС, предоставиха декларация до президента Георги Първанов. Въпреки усилията на протестиращите да уведомят администрацията на президента, декларацията бе приета от началника на охраната.
 "Ние искаме да си вършим работата и това е единственото ни желание, искаме гражданите на тази страна да се гордеят със своята полиция", казаха от управителния съвет на новосформираната Синдикална федерация на служителите в МВР.
 Протестът бе обявен като "културно-масово мероприятие" от организаторите от новия синдикат. Според тях към проявата са се присъединили между 8 и 10 хил. техни колеги. Според вицепрезидента на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов участниците са около 15 хил. Председателят на новия синдикат Иван Павлов заяви, че протестиращите служители на МВР искат европейско отношение към себе си и да се преборят с корупцията в МВР. По думите му в обществото дълго се е насаждало, че полицейските протести са политически. "Това не отговаря на обективната действителност, не е вярно и не контактуваме с никакви политици", обяви той.
 Ниското заплащане, слабото обществено доверие в органите на реда и ниските нива на синдикална защита и защита от ръководството демотивират персонала и стоят в основата на кризата във ведомството, констатираха синдикалистите.
 По време на многохилядния митинг министър-председателят Сергей Станишев коментира от разстояние, че през последната година министърът на вътрешните работи е направил всичко възможно изпреварващо да се увеличи заплащането на полицаите, особено на тези, които работят на терен, охраняват живота и сигурността на гражданите, които правят дознанието и разследванията. Такова изпреварващо увеличение е направено в големите градове, където криминогенната обстановка е най-сложна. "Не е имало година, в която да е имало толкова масирано и голямо подобрение на материално-техническата инфраструктура на българската полиция. Близо 40 милиона лева са капиталовите разходи за нови сгради и за подобряване на работата на полицаите, и за нова техника, коли. В това число в близките седмици ще бъдат предоставени оперативни коли с техниката, за да може на място при извършване на престъпление да се свърши максимално ефективна работа и не се съмнявам, че и занапред министърът ще се старее да решава всички социални въпроси на българската полиция. Но всеки един човек, включително и полицаите, когато протестират, трябва да се замислят в каква среда сме. В много страни в ЕС вече се стига до съкращаване на заплатите. Няма откъде да вземем 50 % увеличение на заплатите в тази икономическа ситуация в света, защото България е отворена икономика. Какъв е смисълът да им се обещае нещо, което трудно ще се изпълни, но министърът и през тази година търси начини за допълнително увеличаване на възнагражденията на полицаите, за да бъдат мотивирани. Ако някой се опитва да използва реално съществуващи социални проблеми за политически цели, защото чувам такива неща които звучат от някои от протестиращите, трябва да си носи отговорността по закон", каза още Станишев.
В отговор председателят на новия синдикат на служителите в МВР Иван Павлов посочи, че ръководството на организацията очаква да види от МВР пакет с предложения върху внесените от тях искания. "Можеш да правиш компромис върху някакви конкретни предложения", каза той. По думите му не може полицаите да искат 50% увеличение, а от МВР да предлагат само 5%. Това е несериозно, смята той. Към този момент действителен диалог между МВР и протестиращите не се води. От синдиката искат сериозни разговори и конкретни срокове за изпълнение на исканията им. Предложенията на МВР били да бъдат вдигнати заплатите, но едва през 2010 г. Това категорично е неприемливо, смята Павлов. Той заяви, че няма информация за готвените съкращения в МВР. "Очакваме министърът да спре да контактува с нас чрез медиите", категоричен бе той.
 Служителите няма да се откажат от исканията си и ще настояват за тях докрай, каза още председателят на новия полицейски синдикат Иван Павлов. На въпрос дали зад протеста стоят политически сили Павлов каза риторично: "Тук виждате ли представители на политически сили? Аз не виждам". Председателят на новия синдикат, който все още няма официална регистрация (говори се, че е оказван натиск върху съда в посока бавене на регистрацията), обясни, че нито едно от направените предложения за промени не е одобрено от ръководството на МВР.

 

 Началото

На 15.02.2009 г. в гр. Стара Загора се състоя Учредителното събрание на СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (СФСМВР) - Република България.

Фактите

Беше решено, че организацията е неправителствено, национално, доброволно, неполитическо сдружение с нестопанска цел на физически лица, работещи по трудово или служебно правоотношение в системата на МВР и на юридически лица - синдикална организация на граждани, работещи по трудово или служебно правоотношение в системата на МВР, обединени за защита на своите професионални и социални интереси.
 Приет бе Устав на СФСМВР. Избрани бяха Управителен съвет и Контролна комисия на федерацията в състав:

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
Иван Павлов - Ловеч
Георги Илиев - София
Георги Иванов - Бяла Слатина
Валентин Попов - ГКПП Станке Лисичково
Тошко Русев - ДПОТП
Иван Антонов - Монтана
Юри Александров - Горна Оряховица
Иво Тодоров - Пловдив
Милена Любенова - Плевен, ЛРТП
Маргарита Кротнева - Русе, ЛРТП
Радослав Стефанов - Габрово
Милован Давидов - Смолян
Стоян Анов - София
Тихомир Цветков - Стара Загора
Лукан Лазарски - Плевен

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иван Павлов
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентин Попов

КОНТРОЛНА КОМИСИЯ
Иван Савов - София
Емил Енев - София
Емилиян Недялков - Видин
Георги Кандев - София
Боян Кочев – Пазарджик

Учредителното събрание възложи на Управителния съвет да изготви Правилник за работа на СФС, който да бъде утвърден на следващото Общо събрание. То натовари Председателя на Управителния съвет да подготви и внесе документите в Софийски градски съд за съдебната регистрация на Сдружението.

 

 Eмоциите

Уважаеми колеги, приятели!

Позволете да напиша няколко изречения относно учредяването на СФСМВР.
На учредяването присъстваха 86 колеги от всички структури на МВР. Този ограничен брой колеги позволи навременното приемане на Устава, въпреки това ни отне повече от 8 часа дебатиране и гласуване. Преди време писах, че за създаването на нов синдикат не е нужно да присъстват 200 или 300 човека, защото е възможно разводняване и дори негативен резултат (представете си ако бяхме 300 човека, колко време щеше да е необходимо).

След въпросното учредяване се избраха Управителен съвет и Контролна комисия, с действие до учредяването на структури по места и КОНГРЕС, който ще бъде проведен в АМВР. На въпросния Конгрес ще присъстват делегати от цялата страна и всички структури на МВР и там, чрез своя вот, ще изберат Управителен съвет и Контролна комисия, както и ще могат да променят създадения вече Устав, отново чрез гласуване. Не бива да се смята, че който и да е пренебрегнат. Много от дейните във форума и на протестите не присъстваха, за мое голямо съжаление, но се надявам да се видим на горепосочения Конгрес.

Най-важното е сега да се учредят структури по места. Ако има такива изградени и още по-добре. Скоро необходимата документация ще бъде пусната по форумите, както и ще има отворена тема относно въпроси, касаещи учредяването по места.

Цели и задачи на Управителния съвет:
  1. Регистрация на СФСМВР
  2. Приемане на правилни, който ще бъдае обсъден на горепосочения Конгрес
  3. Защита на поставените от нас ИСКАНИЯ
  4. Както и още много други въпроси, касаещи СФСМВР, като сграда и т.н.
Още веднъж добавям: причина за този формат и начина на учредяване беше продиктуван от спешноста за създаването на юридическо лице, както и посоченото по-горе, което да ни представлява и помага в решаването на проблемите ни. Не биваше да се допуска и най-малката възможност за провал в учредяването на СФСМВР.

Момичета и момчета, да ни е честит новият синдикат СФСМВР! Вече имаме структура, която да води легитимни преговори с ръководството на министерството и да има юридическа възможност да скрепява завоюваното от всички вас с подпис и печат, за да няма мърдане и увъртане. Синдикатът тепърва ще се изгради и наистина ще бъде ОТДОЛУ НАГОРЕ. Сега се сложи основата, върху която да стъпи! Вярвам във вас, че ще успеете да разчупите статуквото и да покажете, че ПРОМЯНАТА започва с вашите имена!

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8
 
 


ПАРТНЬОРИ
© 2009-2018 СФСМВР.