Страница: Архив: Международни контакти
 Архив:

 TUFEMIПреглед на видео презентацията

 
 СФСМВР получи официална покана за членство в EPU Вицепрезидентът на Европейския полицейски съюз (EPU) Клаудиу Стайку и представителите на борда на съюза Антон Янсен и Жаклин Хърт връчиха на СФСМВР официална покана за членство в организацията. Поканата бе връчена в присъствието на ръководството на румънския полицейски синдикат F.N.S.P.P.C начело с президента на синдиката Марин Груя.
EPU е независима професионално синдикална организация, представляваща над 250 000 полицейски служители, обединени в синдикални структури, от различни държави на ЕС – Германия, Австрия, Холандия, Румъния, Унгария и др. Тя се занимава както с често професионални проблеми, така и със защита на социалните права на членовете си. Премахването на вътрешните граници в Европа и присъединяването на държави от Централна и Източна Европа изостри проблемите на трансграничният бързо нарастващия поток от бежанци и засили екстремизма. Европейската интеграция не може да бъде спряна, така че установяването на тясно сътрудничество между различните полицейски служби в ЕС също се превръща в необходимост, се казва в резолюция на EPU. Мерки като намаляване на броя на полицейските служители и на заплатите им в отделните европейски страни ще влоши криминогенната обстановка и ще се отрази отрицателно върху сектора на сигурността в Европа. EPU настоява да се създаде спокойствие и сигурност в полицейския сектор, за да може да се запази една мирна и спокойна Европа, категоричен е Антон Янсен.
Трябва непременно да се отбележи, че Европейският парламент търси официално съветите на EPU по въпросите, касаещи полицейската дейност. В рамките на EPU функционират различни програми за сътрудничество и обмен на специалисти между различни страни. Много са фундаменталните теми, които се разглеждат и ще изискват постоянно внимание и в бъдеще:

- жените в полицията;
- условията на труд;
- наемането на чужденци на полицейска служба;
- полицията, медиите и обществото;
- единни методи и полицейски разследвания в рамките на ЕС.

Заради важността и спецификата на тематиката в рамките на Европейската Федерация на служителите в публичния сектор (EUROFEDOP) е основан EPU като специфичен сектор на организацията. На работна среща с УС на СФСМВР гостите отправиха и покана към СФСМВР за участие в Балканска конференция на полицейските синдикати през септември, организирана от F.N.S.P.P.C и холандския полицейски синдикат ACP под егидата на EPU. На конференцията ще бъдат обсъдени специфичните проблеми на полицейските служители от Балканския регион в присъствието на министрите на вътрешните работи на балканските страни.

Още по темата


Добавена: 2010-06-09, 13:46:10 ч.

 

 СФСМВР получи официална покана за членство в EUROFEDOP и Eвропейския полицейски съюз

 

По покана на Президента на румънския полицейски синдикат FSNPPC Марин Груя и Вицепрезидента на Европейския полицейски съюз – EPU Клаудио Стайку на 27 и 28.05.2010 г. делегация на СФСМВР в състав Борислав Мазнев – Зам. председател, Илия Кузманов, Иван Мусков, Радка Павлова – членове на УС, и Ивайло Десев – член на Комисията по международна дейност на СФСМВР, присъстваха на редовната годишна Национална конференция на FSNPPC. Конференцията се проведе в гр. Предеал - Румъния. Поканата бе отправена с цел провеждане на работна среща и предварителни преговори за присъединяване на СФСМВР към EPU и EUROFEDOP. При откриването на конференцията присъстваха Министъра на ВР на Румъния Василе Блага, Директорът на Националната Полиция Петре Тобъ и други ръководни служители на министерството. В началото бе дадена думата на Б. Мазнев – Зам. председател на УС на СФСМВР, за приветствие към делегатите. Председателите на регионалните офиси на FNSPPC отправиха редица актуални въпроси към Министъра на ВР на Румъния относно предстоящите съкращения с 20% на състава и намаляване на заплащането на служители с 25%, както и за неравномерното разпределение на заплащането между редовия и ръководния състав. Министър Баку отговаряше в продължение на повече от два часа на поставените от синдикалистите въпроси.
На 28.05.2010 г. се проведе работна среща между представителите на СФСМВР и Генералния секретар на EUROFEDOP Г-н Берт Ван Каленберг, Вицепрезидента на Европейския полицейски съюз – EPU Клаудио Стайку и Президента на FSNPPC Мартин Груя, на която към СФСМВР бе отправена официална покана за пълноправно членство в EUROFEDOP и EPU. Г-н Каленберг заяви, че до десет дни в България ще пристигне Президента на EPU Г-н Херман Фейнер, който ще представи дейността на EPU пред УС на СФСМВР.
Генералния секретар на EUROFEDOP заяви: ”Уверявам Ви , че EUROFEDOP ще положи максимални усилия да защитава Вашите социални, икономически и професионални интереси, поставяйки ги пред отговорните европейски институции, където нашата Федерация е изключително добре приета и се възприема като организация с висок авторитет! EUROFEDOP чрез FSNPPC следи дейността и развитието на СФСМВР и дава висока оценка за постигнатото до момента. Ние разчитаме, че с присъединяването Ви към нашите структури ще спомогнем за повишаване на статута на служителите от МВР в България, което ще доведе до по-сигурна Европа!” Г-н Каленберг предложи на СФСМВР EUROFEDOP да изпрати представители, които да проведат синдикално обучение на няколко етапа.

Още по темата


Добавена: 2010-05-29, 14:29:49 ч.

 

 Подкрепа за колегите от Румъния
19 Август 2009


Повече от седмица (от 10 август 2009) протестираха румънските полицаи в Букурещ в защита на социалните си искания. Полицейският синдикат SNPPC призова правителството на страната да нормализира изплащането на трудовите възнаграждения и да възстанови социалните плащания на полицаите. Основните изисквания на колегите са свързани тясно с правата на полицаите и с отпускането на бюджет, достатъчен за доброто функциониране на полицейските структури.

Министерството на вътрешните работи на Румъния получи бюджет за 10 месеца, който бе разпределен за 12 месеца. Именно затова няма достатъчно средства за отпускане на средства за наемите на полицаите, за премии за ваканция и за останалите парични права, които им се полагат по закон.

На 19 август 2009 г. СФСМВР връчи в Букурещ декларация в подкрепа на исканията на колегите. Представители на федерацията се включиха в протестите в подкрепа на румънските полицаи. Групата на СФСМВР бе посрещната радушно от колегите. Председателят на СФСМВР Иван Павлов разговаря с президента на Румъния Траян Бъсеску. Подкрепата на българските полицаи за румънските им колеги бе широко отразена от световни медии като Ройтерс, от румънската телевизия и българската БТВ. Акцент в изказванията на председателя и представителите на СФС пред медиите бе положението на служителите на МВР в България, което е още по-лошо от това на колегите в Румъния. "Колегите се борят за запазване на социални права, които ние никога не сме имали", подчерта председателят на СФСМВР Иван Павлов. Проведе се среща между ръководството на SNPPC г-н Марин Груя и ръководството на СФСМВР. Договорено бе бъдещо по-тясно сътрудничество между двата синдиката.
Още на 23 август се състоя дълго търсената среща на на SNPPC с президента, премиера и министъра на вътрешните работи на Румъния.

 

 BDK подкрепя протестите
12 март 2009


 Впечатлен съм от действията на колегите от българската полиция, които излизат на протест в защита на своите справедливи искания. Впечатлен съм от динамиката и смелостта на отстояването на тези искания – това за мен и моите колеги е надежда за ново начало в българската полиция, може би дори за промяна на досегашната порочна система в правоохранителните органи, която не гарантира ефективност на действията на служителите на закона. Това ме кара дълбоко да се замисля и да осъзная какво означава за нашите колеги да им окажем съдействие в европейски мащаб в този важен и напрегнат за тях момент.
Уважаеми колеги и колежки от СФСМВР - България, приемете най-дълбоките ни почитания за това, което сте постигнали за толкова кратко време. Пътят, по който тръгвате – да поставите на нови основи нещата в българската полиция, е дълъг и труден път. Но вие няма да бъдете сами във вашето начинание.
Колеги и колежки, Вие имате нашата всяческа подкрепа, най-вече на подкрепа на политическо ниво в ЕС от страна на Германия. Заедно с Вас имаме възможността да направим от България един пълноправен и демократичен член на Европейския съюз!

С огромно уважение и солидарност

Клаус Янсен
Председател на BDK – Съюз на криминалистите в Германия

 

 Подкрепа от Сърбия
11 март 2009


НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ
Београд, улица Кнеза Милоша 101
Теле./факс: 011/311 67 65,
www.nsp-policija.org.yu,

 Независимият Полицейски Синдикат на Република Сърбия научи със съжаление за проблемите, с които нашите колеги от България се сблъскват. Няма съмнение, че всичките ви искания са оправдани и високо хуманни. Това, за което настоявате вие, е задължение на всички полицейски служители във всяка европейска страна, която защитава държавността и защитава правата и личната сигурност на гражданите. Необлходима е помощта на правителствата на европейските страни - те трябва да работят, за да направят условията за полицейски служители такива, че те да могат да изпълняват достойно своите задачи.
Единственият начин за решаване на проблемите е социалният диалог между работодател и синдикати. Ние с настоящото писмо приканваме правителството на вашата страна, да започне диалог със синдикатите, и в този диалог да се обърне внимание на факта, че професията на полицая има уникални характеристики:
- Постоянно присъствие на всеки полицейски служител навсякъде, особено по време на наказателно разследване, опазване на сигурността, неочаквани ситуации, действия и други, които включват готовност за действие и през деня и нощта, през почивните дни, по време на официални празници или отпуск
- Борба срещу всички видове престъпност
- Постоянен риск за живота,
- Страхотен психологически натиск и емоционален стрес по време на полицейската дейност,
- Работата се отразява отрицателно върху здравето на полицейските служители,
- Строги правила за работа, които не позволяват да се упражняват допълнителни дейности срещу заплащане, защото те не са разрешени от закона,

 Поради изложените по-горе причини, полицейската професия трябва да има специални права и задължения, а именно:
- Уважение и изпълнение на всички закони спрямо полицейските служители, както това се практикува спрямо останалите граждани,
- Правото на отделяне на професионалния от личния живот,
- Правото на почивка и на развиване на дейности, които не са забранени от закона,
- Правото на диференцирано заплащане, обусловено от ефективността на работата,
- Правото на полицейските служители, занимаващи се със синдикална дейност, да имат възможност да изпълняват безпрепятствено задълженията си като синдикалисти,
- Правото на колективно трудово договаряне;

 Независимият полицейският синдикат подкрепя Синдикалната Федерация на служителите в МВР – Република България във всичките й искания и настоява за постигане на по-добър социален статус на полицейските служители във вашата страна.

INDEPENDENT POLICE TRADE UNION
Member of Presidency
Radovan Cendic


Страници: 1
 
 


ПАРТНЬОРИ
© 2009-2018 СФСМВР.