Страница: Режат платения отпуск и на служителите в МВР
 Архив:
ПРОТЕСТ

 TUFEMIПреглед на видео презентацията

 
 Режат платения отпуск и на служителите в МВРТова обяви в интервю за bTV финансовият министър Симеон Дянков. От февруари, служителите в администрацията ще могат да работят на гъвкаво работно време.

В момента, държавните служители в МВР имат право на 30 дни редовен платен годишен отпуск. Полага им се и допълнителен отпуск - за годините трудов стаж, за полагане на труд извън работно време, при преместване в друго населено място и като награда за добре свършена работа.

Така платеният отпуск в рамките на една година може да достигне 60 дни. Т.е. полицаят може да си почива 3 месеца.

В бъдеще обаче в МВР най-вероятно ще се разделят с почивките за извънреден труд.

"Там са по специален закон и виждаме по какъв начин може да се съобрази с кодекса на труда. По предварителни преценки от 12 дни също можем да направим до 5, така че 7 дни те също да се включат в обучение," каза Симеон Дянков.

В останалата част от държавната администрация, вече се простиха с част от почивката си. В 14 ведомства вече е подписана заповедта, която ограничава отпуска до 25 дни. Две министерства, на икономиката и на външните работи, все още мислят.

Промените лишават данъчния инспектор Олга Иванова автоматично от 4 дни отпуск, през които ще й се наложи да ходи на обучения.

"За мен обучението, което е планирано към момента е достатъчно," отбеляза данъчният инспектор Олга Иванова. "Хората имат нужда и да починат."

Новите обучения тръгват след февруари и ще са задължителни за всички служители. С тях ще трупат знания за електронните услуги, етиката и антикорупционното поведение.

След февруари се въвежда и възможност за гъвкаво работно време. Чиновникът ще бъде задължен да е на работа от 10 до 16 часа. Останалите 2 часа може да ги планира плаващо - според ангажиментите си и ако шефът му разреши.

Финансовият министър коментира още, че гъвкавото работно време е удобно и за родителите, които водят и прибират децата си от градина или училище. То е и възможност за избягване на натоварения трафик от работещите, които живеят далеч от офисите си.

Въвеждането на гъвкаво работно време в държавната администрация е правно регламентирано още от 2007 г., но до момента нямаше необходимите подзаконови наредби.

Контролът как чиновниците в държавната администрация спазват работните часове става с карта, която отчита кой кога влиза и излиза. На всеки три месеца министрите получавали и отчет кой от служителите колко е работил.


Facebook коментари 
 


ПАРТНЬОРИ
© 2009-2018 СФСМВР.