НАЗНАЧАВАНЕ НА РАБОТА В МВР

[   Facebook коментара ]

Полицията у нас ...

НАЗНАЧАВАНЕ НА РАБОТА В МВР

Мнениеот GKrIvan

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201
IQ
Колко прави 78 минус 32 или как се става полицай
Тестовете за интелигентност за кандидат-служители в МВР са елементарни, но явно това са изискванията на началниците им
Борис Митов

Във време, когато официалната безработица у нас постепенно наближава 10%, а големите фирми и предприятия орязват разходи, предимно от заплати, системата на МВР стана изненадващо примамлива възможност за сигурна кариера. Тази тенденция започна да се забелязва още през януари м. г., когато само в София трима кандидати се бориха за едно място. Но какво прави тази професия привлекателна за младите при положение, че доходите започват от 470 лв. през първите 6 до 9 месеца, след това достигат около 600 и чак след години - до 800-900 лв.? Да не говорим за мизерията в районните управления, липсата на бензин, униформи, обувки, облекла и организационния хаос в МВР.

Отговорът в масовия случай е - лесно достижима и сравнително сигурна (ако се "снишаваш" - б. р.) работа, която все пак ти дава власт и право на безплатно и законно оръжие. Някои сигурно биха попитали как може да е лесно да станеш полицай, след като конкурсът включва физически и психологически изпити, тест за интелигентност и индивидуално интервю. Истината обаче е, че физическите нормативи не се различават много от тези, които покриват гимназистите в спортните училища. А видно от примерните психо и IQ тестове, качени в сайта на МВР - те също не биха били особено препятствие за средно интелигентен кандидат. Даже и за някой по-малко умен, но пък съобразителен.

Личностните качества и емоционалното състояние на всеки желаещ да стане полицай например се проверяват с хипотетични твърдения от рода:

"Няма никого, към когото да се обърна."

"Аз вече с никого не съм близък."

"Тези, които ме обкръжават, не споделят моите интереси и идеи."

"Чувствам се изоставен."

"Социалните ми отношения и контакти са повърхностни."

"В живота си почти винаги постигам поставените цели."

При тази задача кандидатите трябва да отговорят искрено с "да" или "не". Близко до ума е, че ако някой отговори с "да" на повечето твърдения, надали ще издържи теста. Същият ще е резултатът му обаче, ако отрече повечето хипотези, тъй като проверяващите оценяват тестовете по усреднена скала, която определя степента на искреност. Така излиза, че кандидатите не могат да си позволят нито да са напълно честни, нито да се изкарат твърде емоционално стабилни, защото отговорите им ще станат подозрителни. Логичният извод е, че най-сигурният начин да минеш теста е да се придържаш към средния вариант - психически стабилен човек, който понякога се чувства самотен.

Има и препитване, което да изследва доколко кандидатите мислят логически и дали имат елементарни познания по правопис. Колко е резултатно може да проверите, като си видите как е изписан някой протокол за обиск или пък най-елементарно - акт за пътно нарушение.

Трябва да се отбележи, че примерните задачи от този компонент не са променяни от години и решаването им не представлява особена трудност. Въпреки че в указанията е отбелязано, че тестовете са "важен елемент от новата конкурсна процедура за първоначално постъпване на държавна служба в МВР". Тук бъдещите полицаи трябва да попълнят празните места в изречението с най-подходящата двойка думи:

"...се отнася към лаене, както котка към...",

трябва да се попълнят с:

а) "Мяукане - коте",

б) "Куче - мяукане",

в) "Куче - чесане",

г) "Тюлен - коте" или

д) "Козина - чесане".

Очевидно правилният отговор е "Куче се отнася към лаене, както котка към мяукане".

От правилното решаване на подобна задача проверяващите теста си правят извода, че кандидатът може да мисли дедуктивно, което е от полза за един служител на реда. Още по-неясна е ползата от математически задачи на ниво 4-и, 5-и клас в определянето на интелектуалните възможности на зрели хора. Например:

"78 души са поръчали билети за един театрален спектакъл. 32 от тях платили билетите предварително. Още колко души не са платили билетите си?"

Или:

"Емилия спечелила 675 лв. от лотария. Дарила 1/3 от тях на Дом за деца, лишени от родителски грижи. Колко лева е дарила Емилия?"

При това тези въпроси също са подкрепени от четири възможни отговора и дори не изискват особени усилия за пресмятане на ум. Подобна е ситуацията и със задачите, които засягат общата култура и граматическите познания на кандидат-униформените. Те трябва например да познаят какво означава думата "адаптация" измежду следните варианти:

а) проба, б) присвояване, в) приспособяване, г) сливане или д) рационализация.

Или пък какво е "турболентен":

а) нападателен, б) въртящ, в) вихрен, г) смел или д) поривист.

Както и да открият къде е грешката в изречението:

"През лятната ваканция той утиде на море."

За да няма излишни мисловни напъни, тук отново са посочени няколко възможни отговора. Малко по-близка до полицейската работа на пръв поглед изглежда задачата:

"Оценете верността и сигурността на изводите!"

Но само на пръв поглед, тъй като при този пример бъдещите полицаи трябва да поразсъждават дали при вида на празен апартамент със запалена лампа, от който се чува музика, е по-вероятно в помещението:

а) да има някой, б) да няма никой, в) да е имало някой, но той да е излязъл, г) апартаментът да е обявен за продан или д) той никога да не е бил обитаван.

Хипотетична ситуация, която реално не би трябвало да отнеме кой знае какво време за размисъл на даден полицай.

Освен това се прави тест за надеждност на отговорите - един и същи въпрос се задава през няколко страници по различен начин.

Формалността на конкурсните процедури в МВР прави впечатление не само на случайните читатели на ведомствения сайт. В полицейския форум http://www.police.ba4ka.com, станал популярен покрай първите протести на униформени в края на 2008 г., честа тема за коментари става не особено прецизният подбор на кадри. Според "бай Спиро" например, силовото министерство отдавна се е превърнало в приют за безработни. "Много "специалисти" неуспели в попрището, за което са се "образовали" намериха "топъл" приют в МВР. С годините щатът се е раздул до безумни размери. Стигна се дотам, че служителите, които работят реално в полза за обществения интерес са малцинство, за сметка на тези, които просто получават заплати, защото имат подходящите роднини, политичести или икономечески протекции", допълва анонимният служител на МВР. Негов колега дори предлага девиз на полицията да стане: "Безработни от всички страни - съединявайте се!"


ОТ ПЪРВА РЪКА

Големият проблем на МВР обаче не е напливът на нискоквалифицирани кадри, които не се отсяват достатъчно адекватно при конкурсите, а загнездилото се от десетилетия връзкарство в системата. Не е тайна за никого, че дори и да не притежаваш никакви характеристични данни, за да станеш полицай, ако чичо ти или просто някой познат на баща ти е служител - бъдещето ти е в кърпа вързано. Типичен пример за това е 19-годишната petinka, която е автор на една от най-обсъжданите теми в http://www.police.ba4ka.com - "Искам да стана полицай". За една година, от февруари 2009 г. досега, тя описва във форума перипетиите, пред които се изправя в желанието си да започне работа в МВР. Още в началото на темата повечето от потребителите я убеждават да си избере друга професия заради ниското заплащане и безбройните нерешими проблеми в полицейската работа. Някои директно й препоръчват да си намери връзки или пари, за да е сигурно приемането й в Академията в Симеоново. В крайна сметка, след един неуспешен физически изпит, тя решава да кандидатства в някои от другите ВУЗ-ове и успоредно да изкара 6-месечна полицейска школа. Любопитното е, че към днешна дата petinka признава, че вече работи като деловодител в едно от големите столични РПУ, където я уредила майка на нейна приятелка. Само за една година момичето преминава от романтичния идеализъм - да се бори с престъпността, до суровия реализъм - поне да се уреди със сигурна работа, пък после - каквото стане.
Сигнатура:
ДОБРОЗОРЛЕМ ПЕНСИОНЕР
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
GKrIvan
Сержант
Сержант
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: Бяла Слатина
#subject

Мнениеот Illida

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201IQКолко прави 78 минус 32 или как се става полицайТестовете за интелигентност за кандидат-служители в МВР са елементарни, но явно това са изискванията на началниците им Борис МитовВъв време, когато официалната безработица у нас постепенно наближава 10%, а големите фирми и предприятия орязват разходи, предимно от заплати, системата на МВР стана изненадващо примамлива възможност за сигурна кариера. Тази тенденция започна да се забелязва още през януари м. г., когато само в София трима кандидати се бориха за едно място. Но какво прави тази професия привлекателна за младите при положение, че доходите започват от 470 лв. през първите 6 до 9 месеца, след това достигат около 600 и чак след години - до 800-900 лв.? Да не говорим за мизерията в районните управления, липсата на бензин, униформи, обувки, облекла и организационния хаос в МВР.Отговорът в масовия случай е - лесно достижима и сравнително сигурна (ако се "снишаваш" - б. р.) работа, която все пак ти дава власт и право на безплатно и законно оръжие. Някои сигурно биха попитали как може да е лесно да станеш полицай, след като конкурсът включва физически и психологически изпити, тест за интелигентност и индивидуално интервю. Истината обаче е, че физическите нормативи не се различават много от тези, които покриват гимназистите в спортните училища. А видно от примерните психо и IQ тестове, качени в сайта на МВР - те също не биха били особено препятствие за средно интелигентен кандидат. Даже и за някой по-малко умен, но пък съобразителен.Личностните качества и емоционалното състояние на всеки желаещ да стане полицай например се проверяват с хипотетични твърдения от рода: "Няма никого, към когото да се обърна.""Аз вече с никого не съм близък.""Тези, които ме обкръжават, не споделят моите интереси и идеи.""Чувствам се изоставен.""Социалните ми отношения и контакти са повърхностни.""В живота си почти винаги постигам поставените цели." При тази задача кандидатите трябва да отговорят искрено с "да" или "не". Близко до ума е, че ако някой отговори с "да" на повечето твърдения, надали ще издържи теста. Същият ще е резултатът му обаче, ако отрече повечето хипотези, тъй като проверяващите оценяват тестовете по усреднена скала, която определя степента на искреност. Така излиза, че кандидатите не могат да си позволят нито да са напълно честни, нито да се изкарат твърде емоционално стабилни, защото отговорите им ще станат подозрителни. Логичният извод е, че най-сигурният начин да минеш теста е да се придържаш към средния вариант - психически стабилен човек, който понякога се чувства самотен.Има и препитване, което да изследва доколко кандидатите мислят логически и дали имат елементарни познания по правопис. Колко е резултатно може да проверите, като си видите как е изписан някой протокол за обиск или пък най-елементарно - акт за пътно нарушение.Трябва да се отбележи, че примерните задачи от този компонент не са променяни от години и решаването им не представлява особена трудност. Въпреки че в указанията е отбелязано, че тестовете са "важен елемент от новата конкурсна процедура за първоначално постъпване на държавна служба в МВР". Тук бъдещите полицаи трябва да попълнят празните места в изречението с най-подходящата двойка думи: "...се отнася към лаене, както котка към...", трябва да се попълнят с: а) "Мяукане - коте", б) "Куче - мяукане", в) "Куче - чесане", г) "Тюлен - коте" или д) "Козина - чесане". Очевидно правилният отговор е "Куче се отнася към лаене, както котка към мяукане".От правилното решаване на подобна задача проверяващите теста си правят извода, че кандидатът може да мисли дедуктивно, което е от полза за един служител на реда. Още по-неясна е ползата от математически задачи на ниво 4-и, 5-и клас в определянето на интелектуалните възможности на зрели хора. Например:"78 души са поръчали билети за един театрален спектакъл. 32 от тях платили билетите предварително. Още колко души не са платили билетите си?" Или:"Емилия спечелила 675 лв. от лотария. Дарила 1/3 от тях на Дом за деца, лишени от родителски грижи. Колко лева е дарила Емилия?" При това тези въпроси също са подкрепени от четири възможни отговора и дори не изискват особени усилия за пресмятане на ум. Подобна е ситуацията и със задачите, които засягат общата култура и граматическите познания на кандидат-униформените. Те трябва например да познаят какво означава думата "адаптация" измежду следните варианти: а) проба, б) присвояване, в) приспособяване, г) сливане или д) рационализация. Или пък какво е "турболентен":а) нападателен, б) въртящ, в) вихрен, г) смел или д) поривист. Както и да открият къде е грешката в изречението: "През лятната ваканция той утиде на море."За да няма излишни мисловни напъни, тук отново са посочени няколко възможни отговора. Малко по-близка до полицейската работа на пръв поглед изглежда задачата: "Оценете верността и сигурността на изводите!" Но само на пръв поглед, тъй като при този пример бъдещите полицаи трябва да поразсъждават дали при вида на празен апартамент със запалена лампа, от който се чува музика, е по-вероятно в помещението: а) да има някой, б) да няма никой, в) да е имало някой, но той да е излязъл, г) апартаментът да е обявен за продан или д) той никога да не е бил обитаван. Хипотетична ситуация, която реално не би трябвало да отнеме кой знае какво време за размисъл на даден полицай.Освен това се прави тест за надеждност на отговорите - един и същи въпрос се задава през няколко страници по различен начин. Формалността на конкурсните процедури в МВР прави впечатление не само на случайните читатели на ведомствения сайт. В полицейския форум http://www.police.ba4ka.com, станал популярен покрай първите протести на униформени в края на 2008 г., честа тема за коментари става не особено прецизният подбор на кадри. Според "бай Спиро" например, силовото министерство отдавна се е превърнало в приют за безработни. "Много "специалисти" неуспели в попрището, за което са се "образовали" намериха "топъл" приют в МВР. С годините щатът се е раздул до безумни размери. Стигна се дотам, че служителите, които работят реално в полза за обществения интерес са малцинство, за сметка на тези, които просто получават заплати, защото имат подходящите роднини, политичести или икономечески протекции", допълва анонимният служител на МВР. Негов колега дори предлага девиз на полицията да стане: "Безработни от всички страни - съединявайте се!"ОТ ПЪРВА РЪКАГолемият проблем на МВР обаче не е напливът на нискоквалифицирани кадри, които не се отсяват достатъчно адекватно при конкурсите, а загнездилото се от десетилетия връзкарство в системата. Не е тайна за никого, че дори и да не притежаваш никакви характеристични данни, за да станеш полицай, ако чичо ти или просто някой познат на баща ти е служител - бъдещето ти е в кърпа вързано. Типичен пример за това е 19-годишната petinka, която е автор на една от най-обсъжданите теми в http://www.police.ba4ka.com - "Искам да стана полицай". За една година, от февруари 2009 г. досега, тя описва във форума перипетиите, пред които се изправя в желанието си да започне работа в МВР. Още в началото на темата повечето от потребителите я убеждават да си избере друга професия заради ниското заплащане и безбройните нерешими проблеми в полицейската работа. Някои директно й препоръчват да си намери връзки или пари, за да е сигурно приемането й в Академията в Симеоново. В крайна сметка, след един неуспешен физически изпит, тя решава да кандидатства в някои от другите ВУЗ-ове и успоредно да изкара 6-месечна полицейска школа. Любопитното е, че към днешна дата petinka признава, че вече работи като деловодител в едно от големите столични РПУ, където я уредила майка на нейна приятелка. Само за една година момичето преминава от романтичния идеализъм - да се бори с престъпността, до суровия реализъм - поне да се уреди със сигурна работа, пък после - каквото стане.

...

2011-10-30_172404.png
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
Illida
Младши
Младши
Влез в чата на СФСМВРRe: НАЗНАЧАВАНЕ НА РАБОТА В МВР

Мнениеот sfsmvr

[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7

МВР НАБИРА 30 НОВИ ПОЛИЦАИ В СЛИВЕНСКО

Мнениеот sfsmvr

  МВР НАБИРА 30 НОВИ ПОЛИЦАИ В СЛИВЕНСКО

  МВР набира 30 нови полицаи в сливенско, научи Sliveninfo. Общо 17 са вакантните длъжности в Сливен, а останалите в другите три полицейски управление в Нова Загора, Котел и Твърдица. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години. И да са здрави, напомнят от полицията. Всеки мераклия за полицай ще трябва да покрие и физически тест.

  На основание чл.180, ал.1 и ал.4 от ЗМВР и Наредба Iз-9/09.01.2012 г за условията и реда за постъпване на държавна служба в МВР със Заповед рег.№К-1731/ 20.02.2012 г. е обявен конкурс в ОД на МВР-Сливен за 30 вакантни длъжности от категория “Е”-полицай, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:

 • в ОД МВР-Сливен-1 вакантна длъжност;
 • в РУП-Сливен и Участъци „Полиция” при РУП-Сливен:16 вакантни длъжности;
 • в РУП-Нова Загора и Участък „Полиция” при РУП-Н.Загора-9 вакантни длъжности;
 • в РУП-Котел и Участък „Полиция” при РУП-Котел-2 вакантни длъжности;
 • в РУП-Твърдица-2 вакантни длъжности.


  Подробна информация и условия за кандидатстване при приема на документи може да се свържете с „Човешки ресурси” –ОД МВР-Сливен, чрез тел.044/644 644.
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7

Facebook коментари
Назад към Полицията у насКой е на линия

Регистрирани потребители: bingbot, Google [Bot]

cron