Общините - “пощенски кутии” за даренията за МВР

[   Facebook коментара ]

Въпроси & Отговори

Общините - “пощенски кутии” за даренията за МВР

Мнениеот sfsmvr

  Общините - “пощенски кутии” за даренията за МВР

  Асеновградските съветници гласуваха две аудита на местното районно l Колите подарени от търговец и собственик на автосалон три дни по-рано


  Две аудита дари община Асеновград на районното управление в града.

  Решението бе гласувано от местния Общински съвет, а самата община е получила автомобилите от местни бизнесмени, пожелали анонимност. Дарението идва два месеца след като влезе в сила забраната на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов МВР да не приема дарения от частни лица. Схемата с двете аудита обаче показва как занапред ще бъде решен проблемът с даренията. Преди броени дни подобен казус в Бургас стана повод за бурни коментари в медиите и интернет пространството. На 5 декември община Бургас дари на тамошната полиция 4-етажна сграда, дадена безвъзмездно от “ЛукОйл”.


  Даренията, получавани от МВР през лятото, предизвикаха публичен скандал. Тази практика, прилагана от години, бе остро разкритикувана в мониторинговия доклад на Еврокомисията. “Всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за париq или за каквито и да е материални ценности. Това може да се счита за нарушаване на независимостта на полицейските разследвания”, заяви говорителя на Еврокомисията Марк Грей през август. Предупреждението бе прието и последва заповедта, според която частни лица и фирми вече няма да правят дарения. Остана обаче възможността дарения да се правят от държавни и общински структури и фирми. Тази възможност, естествено, няма да бъде пропусната и примерите вече се трупат. На въпрос за казуса в Бургас - дали по този начин частните дарители не заобикалят закона, вътрешният министър обясни, че в случая обстоятелствата го налагат, и изтъкна, че решението е взето с пълно мнозинство от всички политически сили.

  Проверка на “Марица” показа, че въпросната схема все още не се прилага масово. Община Пловдив не е правила дарение на Областна дирекция-Пловдив, коментира кметът Иван Тотев. В “Родопи” също засега не са гласували дарения, потвърди кметът Пламен Спасов. Новото ръководство на “Марица” също засега не е правило дарения. Общинския съвет в Карлово предстои да разгледа докладна записка от началника на РУП - Карлово, инспектор Иван Донев за предоговарянето на условията за ползване на автомобил “Лада Нива” за нуждите на микрорайон Розино, в който влизат още селищата Клисура, Христо Даново, Кърнаре и Слатина, стана ясно вчера.

  Автомобилът бе предоставен на карловското полицейско управление от община Карлово по решение на Общинския съвет преди пет години, по време първия мандат на сегашния кмет на общината д-р Емил Кабаиванов, заедно с гориво за неговото ползване. Други договори за дарения РУП - Карлово, няма, категоричен е началникът на управлението инспектор Иван Донев. Нямаме договори за дарения, не сме получавали такива. Според закона това може да става само ако даренията са от фирми със 100% държавно участие или чрез общините, заяви началникът на РУП - Хисаря Иван Иванов.

  Искането за безвъзмездно даряване на два автомобила от община Асеновград към ОД “Полиция” е подписано от шефа на дирекцията комисар Тодор Чонов. Същото е адресирано до градоначалника д-р Емил Караиванов и е входирано в общината с дата 7.12.2011 година. В едната влиза извънредно като точка от дневния ред на редовната сесия на 14 декември. Писмените аргументите на комисар Чонов са - голяма територия, която се обслужва от РП “Полиция” - Асеновград, население от 98 000 жители в три и повече общини, описан е трудният географски релеф, както и наличието на различни етноси, от тях е подчертано, че има десет хиляди ромско население. Като аргумент следва да се приемат и описаните до момента над хиляда и сто заявителски преписки в асеновградската полиция, заради които нуждата от още два автомобила би звучала по-сериозно.

  В кметската докладна по искането, градоначалника д-р Емил Караиванов сочи, че, да, община Асеновград разполага с два автомобила - “Ауди” 100 и “Ауди” А 6 с регистрационни талони от 1995 и 1992 година, но същите не са нужни на общината и тя може да ги дари безвъзмездно на областната полицейска дирекция. Едно-единствено питане се появи от страна на старейшините и то бе на съветник от управляващите, Енко Найденов, бивш полицейски дознател. Найденов поиска да получи уверения, че същите дарени аудита действително ще се ползват от нуждите на асеновградската полиция и най-вече на Асеновградска община. Никой не прояви интерес и не настоя за публична информация откога общината притежава тези автомобили и най-вече кой е техният дарител. Гласуването получи пълно мнозинство и така с решение на съветниците аудитата вече могат да се прехвърлят на полицията. Репортерска проверка на “Марица” разкри, че същите автомобили са преминали през нотариална сделка за дарение от физически лица към община Асеновград броени дни по-рано. Публична тайна е, че общината е единствено в ролята на своеобразна “пощенска кутия”, за да се обслужи наложения нов регламент.

  Изрично бе пояснено от кметската администрация,че въпросните дарители са физически лица, без да се огласяват имената им, с обяснението, че в момента градоначалникът д-р Емил Караиванов отсъства, тъй като е на среща с правителството. Дарителите на аудитата се оказаха бизнесмени, единият държател на автосалон край Долни Воден, а вторият - на верига за дистрибуция на търговски стоки.

  От регистъра на дарителите в МВР, публикуван официално на 1 октомври 2011 стана ясно, че преди забраната 117 фирми са снабдявали дирекцията и районните управления с най-различни неща - от кламери до автомобили. 90% от даренията са под формата на гориво. Петролните компании “Инса”, “ОМВ”,“ Петрол”, “Веко Петролиум” са били постоянни “кръводарители” на полицията, суми за гориво са предоставяли също “Сокотаб”, “Белла”, “Хеброс бус”, “Хаджията Груев”, “Готмар”, “М КАР”.
  През август МВР отчете 16 милиона лева приходи от дарения за първото полугодие за цялата страна. Самите служители също са сериозни “спонсори” на министерството. Според синдикатите 80% от техниката в районите управления е осигурена с лични средства. На предстоящия протест през януари полицаите се канят да изнесат всички компютри, принтери, телефони и пр., закупени с техни пари.

  “Спонсорството” в МВР е много стара практика. Факт е, че въпреки огромния си бюджет - над 1 милиард лева, парите никога не стигат. През последните години парите от дарения бяха увеличени рязко. Забраната на частни дарения бе добър знак за прекратяването на тази практика, но през оставената “държавна” вратичка явно даренията ще продължат.
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към Въпроси & ОтговориКой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Majestic-12 [Bot]

cron