Новини от деня

[   Facebook коментара ]

Новини от деня

Мнениеот ilia

http://www.facebook.com/spsd.na.sfsmvr
187963_125455800860362_6430312_n.jpg
187963_125455800860362_6430312_n.jpg (12.77 KiB) Прегледано 18037 пъти
Сигнатура:
  Илия Димитров Кузманов, ЧЛЕН на СД на СФСМВР при 05 РУ СДВР,
член на УС на СФСМВР
  Kогато животът ти поднесе палячовци, направи си....цирк!
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София
  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  Меверейци пишат писмо на Брюксел
  Еврократите трябва да изядат докладите си срещу корупцията в България, като научат, че Цветанов слага тапа на дребната корупция и отприщва едрата
  Светослав Терзиев

  0070.jpg
  0070.jpg (11.36 KiB) Прегледано 18145 пъти
  Писмо сюрприз ще намерят на бюрата си в Брюксел отговарящите за България еврократи, щом се върнат в началото на септември от лятната си ваканция. Вероятно то ще носи подписа на вътрешния министър Цветан Цветанов, но ще е творение на колективния ум в МВР, впрегнат да мисли как да отговори на критиките срещу даренията за полицията, отправени в последния доклад на Еврокомисията (ЕК) през юли.

  "Ще прочетем отговора с голямо внимание", обеща пред "Сега" говорителят на ЕК Марк Грей. Жалко, че няма да можем да видим физиономиите на читателите. Може би някои ще възкликнат: "Ние ли криво им думахме, те ли ни криво разбраха!?" За да не стават недоразумения, Марк Грей изрично заяви на 10 август: "Всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности". Той бе разбрал, че Цветанов обмисля да спре получаването само на парични дарения, но да запази подаръците в натура, чиято стойност е много по-висока, и спешно бе разпитал по телефона експертите отпускари дали някой от тях не е правил намек, че подобно изключение е допустимо. Отговорът бе категорично "Не!" Ден по-късно и Цветанов каза тежката си дума: няма да правим разлика между пари в кеш и натура, а ще делим дарителите на приемливи и неприемливи. И издаде заповед от 1 септември да се спрат даренията от частни лица, но да се запазят "помощите" за МВР от общини или търговски дружества със 100% държавно участие, както и от "държавни структури, имащи функции във връзка с осъществяването на държавната власт". Но откъде накъде те ще даряват на МВР? Това, че парите са общински или държавни, не означава, че могат да бъдат давани ей така. Въпросът със средствата на големите държавни фирми и без това стана отново проблемен. Както "Сега" писа, оказа се, че министерствата - принципали на въпросните фирми, отказват информация къде и срещу какви лихви си държат парите. След обещанията за прозрачност и смяна на порочната схема средствата да бъдат държани най-вече в една банка срещу много ниска лихва бе спусната пълна мъгла. Сега същите фирми са призовани от вицепремиера Цветанов да му даряват.

  Към тях той добави и... европейските институции

  Като научат как министър Цветанов е изтълкувал европейските критики, злощастните автори на доклада за България би трябвало да го изядат от отчаяние. Те му пишат, че са "обезпокоени от практиката на полицията да взема дарения от частни и юридически лица", защото това е "предизвикателство към независимостта на полицейското разследване". Той пък им отвръща, че с даренията от частните лица може да се раздели, но ще продължи да взема от държавните юридически лица, и дори включва Евросъюза сред потенциалните дарители на МВР. Най-доброто, което еврочиновниците могат да си помислят за държавата ни, е, че от нея извира неподправена глупост. По-лошото е, ако решат, че


  България им се подиграва


  Какво означава даренията да са предизвикателство срещу независимостта на полицейското разследване? Елементарен нагледен пример бе даден от репортажа на Би Ти Ви за уволнения вече полицай Константин Иванов, който разкри, че катаджии са получили списъци с дарители на МВР, защитени в знак на благодарност срещу проверки на пътя. С други думи, полицейското разследване се забранява спрямо участници в пътното движение, които авансово си купуват опрощение на греховете. Може да го наречете конфликт на интереси, може да го определите като държавна корупция - все е вярно.

  Докладите на Брюксел явно не струват нито хартията, нито мастилото, което хабят, щом България след толкова години още не е разбрала за какво се отнасят. А те повтарят само две неща: борба с корупцията и с организираната престъпност. Даренията торпилират и двете задачи. Те корумпират МВР, за да си затваря очите и да не се увлича в независими полицейски разследвания. Отказът от частни дарения и запазването на възможността да се вземат "помощи" от общински и държавни структури само гарантира, че МВР ще покровителства приоритетно точно корупцията на високо равнище, защото тя се въди не по махленските дворове, а в държавните структури - от министерствата до кметствата. Така например сред дарителите на МВР са общински фирми от Сливен, сред които и "Водоснабдяване и канализация", превърнала града си в подобие на Бейрут през гражданската война и загубила европейското си финансиране. Въпреки това сливенският кмет Йордан Лечков се ползва с пълното доверие на управляващата партия ГЕРБ и дори се кандидатира от нейно име за нов мандат. Като председател на изборния щаб Цветанов му е нещо като поръчител пред избирателите.

  Най-комична е претенцията, с която


  Цветанов се представя за европейски праведник


  На 12 август неговият заместник Веселин Вучков огласи пред медиите План за действие на МВР за периода август-декември 2011 г. в отговор на последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Сред показателите, по които ще се следи дали има напредък, са записани следните задачи:

  * Да се провеждат и докладват професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи. Да се докладва за вътрешни инспекции на обществени институции и за публикуването на имотното състояние на висши държавни служители.

  * Да се предприемат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в органите на местното самоуправление.

  Със заповедта си за "спиране на даренията" (но с някои изключения) Цветанов отправя откровено послание към онези "високи етажи" и "органи за местно самоуправление", които предпочитат да не се наднича в далаверите им с държавни пари и в алъш-вериша им с престъпни групировки: Давайте на МВР, за да ви уважавам и аз! Иначе ще ви гоня по европейски. Голяма истина се съдържа в репликата на Цветанов: "Не Симеон Дянков е този, който разпределя бюджета в страната", изречена във вторник по повод намерението на финансовия министър да ореже бюджета му за 2012 г. и да насочи повече пари за образование и култура. Шефът на МВР очевидно възнамерява да се превърне в преразпределител на държавния бюджет чрез заставяне на други структури да му правят дарения.

  Научно е доказано, че


  лакомията и глупостта нямат граници


  За да оправдае пред Европа порочната си практика, вътрешният министър забърка в аферата и... Европейския съюз. На 9 август заместникът му Димитър Георгиев покани репортери да ги запознае с отчета за приходите на МВР до 30 юни 2011 г. От него излезе, че само 247 647 лв. са даренията, отчетени в Министерството на финансите като допълнителен приход, а останалите 15 270 925 лв. са средства, които вътрешното министерство е усвоило по европейски програми (например за шенгенската подготовка). Те се завеждали също като дарения, "защото са средства, които се получават и се осчетоводяват съгласно единната бюджетна класификация, утвърдена от министъра на финансите". Финансовият министър Симеон Дянков учтиво се разсея и не подкрепи публично Цветановото ведомство. Ще бъде много любезно, ако например регионалният министър Росен Плевнелиев се притече на помощ на оплелия се вътрешен министър и заяви, че заприходява като дарения за строителното министерство европейските средства за изграждане на магистрали. Земеделският министър Мирослав Найденов може да осчетоводи като дарения европейските земеделски фондове. А министърът по еврофондовете Томислав Дончев може да се представи като шеф на европейска дарителска фондация.

  Четири години и половина минаха, откакто България членува в ЕС, но в средите на управляващите все още битува представата, че евросредствата са подарени пари. Толкова ли е трудно да се разбере, че те са целеви средства за европейски проекти на територията на България, че харченето им се следи постоянно от Брюксел, че при нарушения подлежат на връщане до 5 години след изпълнението на проектите и че винаги изискват съфинансиране от получателя. Заблудата, че са кьорави пари за харчене, вече бе наказана със спиране на еврофондовете. Защо Цветанов дърпа отново дявола за опашката? Премиерът Бойко Борисов трябва да се замисли струва ли си да закриля толкова своя любимец, който му подлива вода. Не е вярно, че ЕК спира еврофондовете само на Станишев. Лечков доказа, че същата съдба може да сполети и протежетата на ГЕРБ.

  http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000901
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  А дали и германското МВР приема дарения?

  Кой получава повече?
  Допустими ли са даренията за МВР или не? Докато в България едва сега се заговори за "морални дефицити" в това отношение, в Германия отдавна гледат скептично на тази практика. И все пак: приема ли германското МВР дарения?

  0,,15324648_1,00.jpg
  0,,15324648_1,00.jpg (6.64 KiB) Прегледано 18147 пъти


  След като Еврокомисията разкритикува навика на МВР да приема дарения от частни лица и фирми, българският вътрешен министър Цветанов подписа заповед, по силата на която от 1 септември тези дарения се забраняват. Изключения ще се правят само, ако дарителите са държавни учреждения и еврофондове. Стана ясно, че в рамките на само 6 месеца МВР е получило над 3 милиона лева дарения. Те са от фирми, банки, застрахователни дружества, но и от разследвани и осъждани лица. Дирекциите на полицията най-често са били "подпомагани" с гориво. За служителите им също е имало подаръци - те са получавали безплатни минути за телефонни разговори, фотоапарати и... кучета.

  Българското МВР "бие" германското по дарения

  По-добре бедни, отколкото зависими

  Каква е практиката в Германия? Ето един пример: По информация на германския в. „Билд“, през 2002 полицията в провинция Саксония така била обедняла, че нямала пари да зареди автомобилите си с гориво. Предприемчиви фирми веднага предложили на полицаите 100 литра бензин. От дирекцията обаче учтиво отказали щедрия подарък, като обяснили, че подобни практики биха поставили под съмнение независимостта на полицейското разследване.

  Преди години в германската преса нашумяха скандали с министерски банкети, сметките за които били поемани от частния бизнес. По информация на германското списание „Шпигел“, европейският концерн „ЕАDS“, който е и най-големият доставчик на авиационни технологии за германското министерство на отбраната, бил финансирал общо 20 тържества на министерските служители. А на празник на бирата в Щутгарт войници от армията празнували с пари, дарени от частни спонсори.

  В докладите си за даренията министерството на вътрешните работи често пропускало да отбелязва имената на дарителите. Което пък накара Федералният съд да реагира - щом дадено звено не назовавало спонсорите си, общественото подозрение към него за корупция растяло. Съдът постанови освен това, че трябва да се наложат правила, които да регламентират спонсорството.

  Дарение? Може, но...

  През юли 2003 вътрешното министерство на Германия издава обща административна наредба за спонсорската дейност. По информация на министерския говорител Филип Шпаушус, без даренията от фирми много от проектите на министерството биха останали нереализирани. Преди да бъде подписан договор за дарение обаче, то първо трябва да бъде одобрено от специална комисия. За целта се извършва обстойна проверка. В Германия даренията за полицията са по принцип забранени. Такива могат да бъдат правени само, ако бъде установено, че няма преплитане на интереси. В противен случай става дума за чиста проба престъпление.

  За две години полицията е приела 38 000 евро дарения

  Наредбата гласи, че всички получени помощи трябва да бъдат декларирани в публичен регистър на даренията, съдържащ информация за сключените договори. Този регистър се изготвя на всеки две години. При помощи на стойност над 5000 евро, освен предназначението на средствата, трябва да се опомене и името на техния дарител.

  Най-новият публичен регистър на федералното министерство на вътрешните работи сочи, че за последните 2 години МВР е получило общо 268 дарения. От тях 69 надхвърлят 5000 евро, а общата им стойност е около 2 милиона евро. Солидна част от тази сума е била предвидена за Хаити - като помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение. Много по-малък е размерът на даренията, които полицията е получила в рамките на последните 2 години - 38 хиляди евро. Тези пари били инвестирани най-вече в ново обзавеждане за поовехтелите полицейски управления.  Автор: Десислава Тодорова, Редактор: Й. Йорданова
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15324058,00.html
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  МВР: Шумна показност и ниска ефективност
  18 август 2011 г.

  19410b.jpg
  19410b.jpg (12.59 KiB) Прегледано 18147 пъти

  Продължава желанието за шумна показност за сметка на ефективност в работата на МВР, заявиха от Националния антикриминален и антитерористичен форум /НААФ/ на пресконференция.

  Разминаването между желано и направено поражда не само конфликти между институциите, но и оказва негативно влияние върху страната ни по време на криза, заяви председателят на организацията Тихомир Стойчев. В тази ситуация разцветът на битовата престъпност стана все по-опасен, предупредиха от организацията.

  Един посочените от НААФ примери е вредата, която намиращото се в подем земеделие понася от леката и битовата престъпност. Ето защо те се обявиха за създаване на потери, които да пазят реколтата на фермерите от кражби и посегателства, изтъквайки важността от засилване на превенцията въобще срещу конвенционалната престъпност. От НААФ са на мнение, че несправянето с битовите престъпления показва липса на ресурс у МВР, но е нужно и други институции да се включат в процеса.

  Битовата престъпност не е проблем само на МВР - така асоциацията се съгласи с аналогичното изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, но не застана зад мнението му, че има спад в тежката организирана престъпност.
  http://zonabg.info/Society.20_23/19410.article/
  Олигарсите са основната причина за тежката престъпност: "Министър Цветанов трябва да хвърли усилия не да разработва лекари, а да се бори с тежката престъпност и корупцията. Къде са концентрираните усилия на правителството и МВР да се пребори с тях?, коментира .

  Ангел Бончев допълни, че разкриваемостта на престъпленията е 50-60 процента, но е неизвестно колко от криминалните случаи са докладвани. Тихомир Стойчев допълни, че половината от престъпленията не стигат до МВР, защото хората не смятат, че така ще решат проблема си или не желаят да се впускат в бюрократични приключения.
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  Посланик Байърли трайно скептичен към "неефикасния" Борисов
  18 август 2011 г.

  19406b.jpg
  19406b.jpg (11.73 KiB) Прегледано 18046 пъти

  Посланик Джеймс Байърли, който най-ясно от американските посланици декларира резервите си към персоната на Б.Борисов, го е сторил в не една грама. Преди време сайтът "Биволъ" разпространи портрет на Байърли, писан като строго секретна грама до Държавния департамент, разсекретена от "Уикилийкс".

  Там Байърли правеше преглед на тъмните връзки на Борисов в началото на прехода, прибавяйки и впечатления от лични контакти с обекта. Изводът, който правеше Байърли, е : не забравяйте с кого си имате работа. В онзи портрет във вид на строго секретна грама Байърли, настоящ посланик в Москва, описва Борисов като човек, който трудно се съсредоточава върху съществена тема.

  Вчера "Биволъ" разпространи нова грама от същия посланик от 2005 г., която хронологично предшества строго секретната.

  "Бабаит, изтупан в "Армани"* е квалификацията за главния секретар на МВР през 2005 г., направена от посланик Байърли по повод тогавашната оставка на Борисов като гл.секретар. Tя беше подадена след като новият вътрешен министър Румен Петков вкара законопроект, с който оряза правомощията на главния секретар. А до онзи момент по думите на самия Борисов той се е надявал да стане вътрешен министър. Но както той самият не веднъж е казвал: царят ме предаде.

  Грамата изпратена на 15 септември 2005 г. не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване.

  Посланикът коментира , че Борисов е като цяло неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност. Борисов не пропуска случай да се похвали с връзките си със западните служби и полиция. Той е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не засяга голяма фигура на българската организирана престъпност - уточнява Байърли.

  Изпъкването на Бойко Борисов при правителството на Сакскобургготски контрастира с "почти невидимия" министър Петканов, смята посланикът. В известен смисъл, Борисов запълва един вакуум. Неговите опоненти обаче посочват връзките му с въоръжени престъпни групи и тъмни бизнес интереси.

  Оставката на Борисов е възможна прелюдия към кандидатурата му за кмет на София, отбелязва още американският посланик, който неотдавна е поел поста от предшественика си Пардю.

  Осем месеца по-късно, на 9 май 2006 г. Байърли подписва грамата с най-високо ниво на секретност.

  В нея портретът на Борисов е детайлизиран с данни за участието му в много по-сериозна престъпна дейност - трафик на амфетамини, източване на горива от "Лукойл" и пране на пари от престъпна дейност чрез банката на Цветелина Бориславова. Посочени са също тесните връзки на Борисов с "Лукойл" и Валентин Златев, както и дискретните му срещи с представители на руското посолство.

  Данни за тези престъпления е предоставила и мистериозната служба SIMO, за която нищо не е известно от публични източници. Главният прокурор Борис Велчев отказа да образува проверка преди няколко месеца, тъй като според него информацията в доклада на Байърли не съдържа данни, а само слухове и твърдения.

  Малко след като тази грама стана обществено известна, Борисов беше защитен в парламента и от посланик Уорлик, където той се яви. Няколко дни след него по същия повод пак там се яви и Христо Стоичков.

  От своя страна Борисов, който се е самоопределил пред Байърли като "най-голямата придобивка на България", отхвърли написаното в "Уикилийкс" с аргумента, че не го чете, защото това е жълтата преса.

  В. Сега
  http://zonabg.info/Focus.40_42/19406.article/
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  МВР не било посочвало Чеци за убиец на Яна
  Webcafe.bg 17.08.2011, 09:55 (обновена 17.08.2011, 14:07)

  618x346.jpg

  Снимка: © БГНЕС

  Вицепремиерът Цветан Цветанов нарече "силно спекутивни" публикациите за даренията на МВР
  Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се появи по БНТ днес, за да натрие отново носа на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който намекна вчера, че средствата за сигурност в бюджет 2012 ще намалеят за сметка на образованието.

  Разбира се, Цветанов се изказа и по текущи актуални теми.

  Например каза, че МВР "нито за миг" не си е позволило да сочи Николай Русинов - Чеци, като извършител на убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина. Явно е забравил публичното си изявление, че въпросният Чеци, срещу когото обвинението отпадна, беше посочен именно от него за съпричастен.

  40 дни след смъртта на момичето, Цветанов съобщи, че: "МВР събира доказателства, а прокуратурата, като "господар на досъдебното производство", решава срещу кого да бъде повдигнато обвинение по дадено престъпление. Единственият заподозрян по убийството - Пламен Трифонов, е в ареста, но Цветанов не даде подробности как върви разследването на случая.

  Според Цветанов несериозни били медийните твърдения, че МВР започнало работа по случая след поредица публикации. Ако имаше пренебрегване от разследващите, нямаше да бъдат иззети веществените доказателства от мястото на престъплението, заяви Цветанов. Не беше коментиран факта защо МВР съобщи за убийството пет дни след извършването му - чак на 15 юли.

  Българското правителство и парламентът определят бюджета на МВР, каза отново Цветанов по повод заявеното вчера намерение на финансовия министър. Допълни, че няма противоборство между него и Симеон Дянков.

  МВР шефът уточни, че за него е важно какво е окончателното решение на парламента за бюджета и това, което внася министър-председателят като проектобюджет за 2012 г. Проектобюджетът обаче се подготвя като цяло именно от Министерството на финансите. По традиция в парламента го внася не премиерът, а финансовият министър - така повелява и законът. Срокът за внасяне на бюджета за следващата година е 30 октомври.

  Относно "Лукойл", за която, както е известно, Цветанов не одобрява отнемането на лиценза, каза, че е можело да се застраши "функционирането на една система". Към момента МВР дължи 8 млн. лева за гориво. "Лукойл" е сред дарителите на МВР.

  Във връзка с даренията към МВР Цветанов заяви, че последните публикации по темата били "силно спекулативни" и всъщност едва около 250 000 лв. били даренията.

  От 1 септември стартира публичен регистър на всички дарители.
  http://www.webcafe.bg/id_1735185892
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  Вземат пари за 100% "Каско", а плащат 80%

  Image_1004994_5.jpg
  Image_1004994_5.jpg (29.54 KiB) Прегледано 17351 пъти


  Пълна щета по "Каско" може да настъпи при зверска катастрофа, когато колата е помляна над 70%. СНИМКА: "24 ЧАСА"

  Обезщетенията по "Каско" не надхвърлят 70-80% от стойността на застраховката при пълна щета на кола, оплакаха се читатели на "24 часа".

  Жалби за ниски компенсации получават и в Комисията за финансов надзор, както и в асоциациите за застраховани, показа наша проверка. Според тези организации обезщетенията често са и под 70 на сто.

  Мъж направил застраховка в офис на едно от дружествата. Колата му била оценена на 8000 лв. Тя била унищожена при инцидент и призната като пълна щета. От компанията обяснили, че са сгрешили - реалната стойност на колата била 5000 лв. Върнали надвзетата премия от около 60 лв., както предвижда Кодексът за застраховането, изчислили обезщетението като 70% от 5000 лв. и човекът получил 3500 лв.

  Според Владимир Тодоров от една от асоциациите това е често срещано и по този начин застрахователят се облагодетелства - ако с колата не настъпи събитие, събраната в повече премия не се връща. Клиентът пък се заблуждава, че ще вземе по-голяма сума като компенсация.

  Полицата да не се прави в офис на компания, а при брокер, където да се съберат няколко оферти, съветва Тодоров.

  Колегите му от друга асоциация за защита на застраховани дадоха условен пример как също пада обезщетението. Колата е застрахована за 10 000 лв., но след 6 месеца катастрофира. Дружеството обявява тотална щета и присъжда 70% от стойността. Очакваш да вземеш 7000 лв., но получаваш около 6000 лв. обезщетение.

  Причината е разминаването между стойността на колата при сключването на договора и тази в момента на щетата, каза Георги Вълков. Проверка в общите условия на дружествата показва, че при сключване на полицата се прави оценка колко струва превозното средство към този момент. При настъпване на щета обаче се преизчислява стойността към момента на събитието и съответната обезценка заради овехтяване.

  Хората обаче не знаят и се чувстват подведени. Затова трябва да има яснота в договора още при подписването, обясниха юристи.

  По данни от пазара обикновено за година овехтяването е около 20%, а за 6 месеца - около 10 на сто от първоначално записаната стойност. Така вместо обезщетението да се начисли като процент от 10 000 лв., то се изчислява като процент от 9000 лв. например. В един от случаите, по които работил Владимир Тодоров, овехтяването след първата седмица било изчислено на 30%.

  Изчисляването на обезщетението на база на действителната стойност към момента на събитието не е нарушение, показа справка в Кодекса за застраховането. Въпреки това подвежда клиентите, смятат юристи.

  Проверка на общите условия към договорите показа, че няма фиксиран минимален процент, който се изплаща като обезщетение. От компаниите признаха, че плащат средно по 70-80% при пълна щета от катастрофа. При кражба давали 100%, а при пожар до 90 на сто. От дружествата цитираха кодекса за застраховането, където е записано, че тотална щета има, когато разходите за ремонт на увредения автомобил надвишават 70% от действителната му стойност - тази, срещу която може да се купи друг със същото качество.

  Пак според кодекса стойността на разходите за ремонт се изчислява по два начина - въз основа на издадена от сервиз фактура или по експертна оценка при изплащане на парично обезщетение.

  Според оплакванията обаче непрозрачно се изчислява стойността на частите, които са оцелели в катастрофата и с които се намалява обезщетението. Обикновено тези оценки се правели по вътрешните правила на застрахователите и по тяхна методика, която понякога не отговаряла на пазарната действителност.

  По наблюдения на асоциациите на застрахованите експертните оценки се "изсмуквали от пръстите". Това бил най-честият метод при формиране на обезщетението за колите над 5 г., които са най-много. Тогава ремонтът можело да струва 800 лв. например, но от застрахователя да кажат, че ще стигнат и 350 лв. Дори и когато се ползвали фактури от сервизи, те били доверени на съответното дружество, където сумите можело да се намаляват.

  Клиентите не са съгласни и с това, че трябва сами да продават останките, за да вземат още пари към обезщетението си.

  Някои компании съдействали за това. Изпатили се оплакват също, че често дружествата не казват до последно какво обезщетение ще дадат. В някои случаи направо искали сметка, по която да го преведат. Не давали и обяснения какви са мотивите за сумата.

  Проверката в общите условия показва още, че сумата на обезщетението се намалява и с платените до момента частични щети. Ако полицата е била на разсрочено плащане, при тотална щета от крайната сума се вадят неплатените вноски.
  Дружествата: Съдействаме при продажба на частите

  В повечето случаи обезщетението в "Армеец" е 100%, обясни шефът на компанията Румен Георгиев. Тя продавала остатъците на колите чрез професионален сайт за търгове за части втора употреба и катастрофирали коли. Ако те са оценени на 20 единици, останалите 80 се доплащат от застрахователя, обясни Георгиев. Според него оценката по остатъчната стойност е най-правилният коректив на пазара.

  Когато имаме купувач за остатъците, помагаме на клиента да ги продаде, обясни и Пламен Ялъмов, шеф на "Алианц". Това обаче не е практика. Обезщетението в компанията било средно около 80% в зависимост от остатъците. Някои можело да струват 20 000 лв., други - 1000 лв.

  Обикновено обезщетението е 70-80% в зависимост от стойността на ремонта и запазените части, каза Ангел Шинов, шеф на "Автомобилно застраховане" в "Булстрад". Имало и случаи на 100% компенсация, когато застрахователят взема останките.

  70-80% е обезщетението, в редки случаи и до 60 на сто - когато са запазени здрави скъпи части, обясни Владимир Димитров, шеф на "Ликвидация" в "Бул инс". В повечето случаи се формирало от три компонента - колко струва аналогичен автомобил в момента, колко са запазените части и за колко може да се реализират. Сега цените на колите и частите са по-ниски, отколкото преди 1-2 г. Оттам идвало разминаването, че тотална щета се обявява при 80% разходи за възстановяване, а обезщетението е около 70 на сто. Сумата, определена от дружеството, с реализираните части в автоморги формирали около 100% обезщетение, обясни Димитров. За връзка с тях "Бул инс" също можели да съдействат.

  Около 70-75% е размерът на средното обезщетение в "Лев инс", като варира в зависимост от оцелелите останки, обясни и шефът на дружеството Стефан Софиянски.

  Към всеки случай подхождаме индивидуално, каза Асен Христов, шеф на надзора на "Еврохолд", собственик на "Евроинс".

  Повечето компании рядко прилагат опцията да платят пълно обезщетение и да придобият автомобила. Не се пристъпва често и към замяна на потрошената кола с друга. При други дружества тези алтернативи въобще не са предвидени.

  Всички представители на бранша са категорични, че е справедливо оценката да се прави на действителната стойност на автомобила към момента на събитието. Те цитират Кодекса за застраховането, където е регламентирано това. Овехтяване се изчислявало, защото според разпоредбите клиентът трябвало да получи предмет от същия вид и качество към момента на събитието. Ако обезщетението го надхвърля, би било облагодетелстване, което противоречи на основните принципи на застраховането, смятат застрахователите.
  Юристи: В договора да пише как пада цената

  Трябва да се промени начинът, по който се формира обезщетението при тотална щета, за да не бъдат подвеждани хората, смята адвокат Георги Вълков. Той предлага в полицата при сключването да се записва действителната стойност на колата за всеки от 12-те месеца, през която важи. Клиентът ще знае на база на каква сума ще се изчисли обезщетението. Сега не било ясно как точно се прави обезценката. Според юриста това няма да намали премията.

  Може да се договори механизъм как ще се прави обезценката на автомобила при сключването на полицата, смята и адвокат Янчо Трончев. Така щяла да е ясна базата за размера на овехтяването. Този механизъм щял да наподобява изискването, което банките вече спазват - да направят публичен начина за формиране на лихвите.

  Вълков е на мнение, че трябва да има по-голяма прозрачност и как се прави експертната оценка за увредените и здравите части. Според Трончев трябва да има критерии. Той смята още, че има проблем, защото едни и същи вещи лица работят и по съдебни дела и се използват от банки и застрахователи, а оценяват в полза на този, който ги е наел. Въпросът с премиите също не бил уреден справедливо. Сега всяка година собственикът плаща солидна сума за "Каско", особено ако колата е скъпа, но няма щети 2-3 г. Ако на четвъртата година се случи инцидент, ще получи обезщетение като останалите. Въпреки това адвокатът е на мнение, че и дружествата често са ощетени от хора, които мамят.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1004992
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  Мъж от Варна държал Мехмед в плен в Гърция
  Салих Мехмедджели от Варна е човекът, който го е държал в плен, разказа 34-годишният Кадир Мехмед
  image.jpeg
  image.jpeg (21.52 KiB) Прегледано 17342 пъти

  Кадир Мехмед

  Кадир Мехмед - българинът, който в началото на август беше върнат от Гърция в състояние на пълно изтощение, твърди, че е държан в плен в Гърция, тъй като трябвало да върне пари на човека, уредил го на работа.

  Салих Мехмедджели от Варна е човекът, който го е държал в плен, разказа 34-годишният Мехмед пред кореспондента на БГНЕС в Благоевград.

  Кадир Мехмед твърди, че Салих е човекът, който го е наел на работа в Гърция.

  Държал го в плен без храна от месец април и искал да му плати 2 хил. лева за това, че му е намерил работа като пастир в Гърция.

  Салих идваше постоянно да си иска парите, разказа пред БГНЕС Кадир Мехмед.
  още по темата

  Нови противоречия около случая Кадир


  05.08.2011


  Според персонала на социалния дом в Симитли, където е настанен в момента, Кадир не е избягал от пленничеството, а е бил изхвърлен, за да умре навън, след като Салих от Варна разбрал, че няма как да му плати за "посредничеството".

  В момента Кадир е добре, за сега само седи, още не може да ходи.

  Пред кореспондента на Би Ти Ви в Благоевград вчера Кадир Мехмед потвърди, че е държан в плен. Запитан някъде в мазе ли, той отговори утвърдително и добави, че бил с още петима мъже.

  Пленничеството му продължило пет месеца.

  Мехмед разказва, че в южната ни съседка е бил на гурбет и като овчар заработвал около 600 лева.
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  В Берлин запалиха 75 коли само през август
  В началото в полицията смятаха, че палежите са дело на крайнодесни и крайнолеви екстремисти, протестиращи срещу богатството, но сега са убедени, че извършителите са аполитични вандали
  image.jpeg
  image.jpeg (32.71 KiB) Прегледано 17197 пъти

  Изгорял автомобил на паркинг в Берлин
  Най-малко 12 автомобила бяха подпалени в Берлин през четвъртата поредна нощ на вандалски акции, съобщи полицията.

  Няма логична връзка между различните нападения, няма никакви следи, не са забелязвани евентуалните подпалвачи.

  Тази година общият брой на подпалените коли е 159, от които 75 - само през този месец.

  В началото бяха подпалвани автомобили в луксозни квартали като Шарлотенбург, а през последните дни нападенията са в различни райони - Кьопеник, Трептов, Моабит, Рудов.

  Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че е шокирана от тези атаки, които според властите са дело на аполитични вандали.

  Кметът на Берлин Клаус Воверайт призова жителите да помогнат на властите, като съобщават за всяко подозрително действие. Той изтъкна, че в Берлин има 1,2 милиона регистрирани автомобила и не може те да бъдат охранявани през цялото време. "В случая търсим игла в копа още по темата

  Протест срещу богатството: Палежи на коли в Берлин

  8
  |
  6642
  17.08.2011
  сено", призна той. още по темата

  Протест срещу богатството: Палежи на коли в Берлин

  8
  |
  6642
  17.08.2011

  В началото полицията смяташе, че палежите са дело на крайнодесни екстремисти, протестиращи срещу богатството и големите предприятия.

  В миналото за нощни палежи на луксозни леки коли и джипове в Берлин и Хамбург бяха обвинявани леви екстремисти, но според говорителя на полицията Нойендорф сегашните нападения изглежда са чисто хулиганство.

  Подобни нападения е имало относително често през последните години, но сегашната вълна привлече внимание заради масовия вандализъм в Лондон, въпреки че според берлинската полиция няма връзка между тях.

  "Не знаем точната причина. Но смятаме, че вероятно това е дело на един човек или на една група хора и че става въпрос за вандализъм без политически мотиви", заяви говорителят на полицията Гидо Буш.

  Той съобщи, че над 100 полицаи участват в разследването, а хеликоптер с термална камера патрулира над града.

  В коментар на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" бе посочено, че ако палежите действително са протест срещу богатите, то злосторниците са се объркали. "Истински богатите берлинчани не си държат скъпите автомобили на улицата, а из града се движат с велосипеди", писа авторитетният всекидневник.
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... 19_avgust/

  image.jpeg
  image.jpeg (23.65 KiB) Прегледано 17197 пъти


  България

  АЕЦ "Белене" навлиза в съдебна фаза Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" навлиза в нова - "съдебна" фаза. В нея "Националната електрическа компания" (НЕК) и руският изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ) ще защитават своите взаимни финансови претенции пред арбитражните съдилища в Париж и Женева. Това става на фона на все по-голяма неяснота за съдбата на ядрения проект – рентабилен ли е, има ли пазар за електроенергията и способен ли е да си осигури финансиране различно от руското и от гарантираното от българския държавен бюджет. Стартът на обявените юридически битки съвпада с изборите в България, както и с предполагаемото изготвяне на анализа на консултанта HSBC за целесъобразността и цената на АЕЦ "Белене". (Медиапул)

  Насаждане на омраза В Българския лекарски съюз (БЛС) се обсъжда идеята да бъдат съдени лидери на пациентски организации заради насаждане на омраза. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" проф. Милан Миланов, който е председател на етичната комисия към БЛС. "Не сме далеч от мисълта след поредната глупава изцепка на т.нар. пациентски организации и по-точно техните предводители да ги дадем под съд за насаждане на омраза", заяви Миланов. Според него някои от пациентските организации се възползвали от мъката на хората. Тази омраза към лекарите не може повече да продължава, обясни Миланов. Според него "проблемът е в това, че в обществото ни има хуманитарна криза. Отвори се кутията на Пандора", смята представителят на БЛС. (Дневник)

  Държавата върна 15 млн. лева от завишен акциз Сагата с незаконно събирания завишен акциз за вносни стари мощни коли най-сетне приключи. Само част от ощетените си получиха надвзетите пари. Държавата в лицето на агенция "Митници" е върнала общо около 15 милиона лева при очаквани 120 милиона. В периода 2007-2009 г. употребяваните возила (над 120 киловата, или 163 конски сили) се облагаха с по-висока ставка от новите коли, което след време съдът обяви за незаконно. Справка на в. "Сега" показва, че до 30 юни 2011 г. (на тази дата изтече срокът за подаване на заявка за възстановяване) агенция "Митници" е върнала на граждани и фирми близо 15 млн. лв. платен акциз плюс натрупаните законови лихви. Исканията за възстановяване са 4856, от тях 112 са отхвърлени заради неправилно попълнени документи и неоснователни мотиви. (Сега)

  Нова кула и писта на летище София Стартира строителството на новата контролна кула на летище София. Днес шефът на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" Деян Динев и главният директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов подписват договор за проектиране и строителство на кулата, която ще струва над 14,8 млн. лв. Една от екстрите в нея е възможността авиодиспечерите да държат под око в буквалния смисъл на думата целия аеропорт, казаха от РВД. Тяхното работно място е на върха, стъклата ще бъдат с максимална УВ защита и прозрачност, за да няма отблясъци, а залата ще е шумоизолирана. За да се опази техниката от всякакво въздействие, подът ще има специално покритие за минимизиране на статичното електричество. (24 часа)

  Предизборно ремонтиране Два месеца преди местните избори София ударно ще оправи около 18 опасни мостове, които не са пипани от 30 години. Това стана ясно в четвъртък след проверката на кмета на столицата Йорданка Фандъкова как върви ремонтът на моста на бул."Драган Цанков". Той е част от изпълняваната от две години програма за ремонт на пътните съоръжения, посочи столичният кмет. За ремонта на съоръженията ще отидат около 5 млн. лв. според прогнозната им стойност, обявена в регистъра на обществените поръчки. Част от средствата идват от фонда за бедствия и аварии, който е към МВР, а останалите - от държавния и общинския бюджет. От Столична община не посочиха какъв е финансовият принос на всяко от ведомствата. (Медиапул)

  Европа

  Отново спад на фондовите борси в Европа След няколко дни на привидно спокойствие, снощи капиталовите пазари отново се сгромолясаха с още 5%. Причината са нестихващите притеснения за дълговите проблеми в Европа и отгласът им върху банките на Стария континент. Лошите новини започнаха с по-силно от обичайното търсене на долари от европейските банки в операции с ЕЦБ, което не се е случвало от февруари 2011 г. насам. След това дойдоха и негативни сигнали, че европейските банки може да започнат да изтеглят ресурси от САЩ, заради нуждата от капитал. Тези две притеснения: недостигът на банков ресурс и продължаващата несигурност дали основните икономики няма да се върнат към рецесия, свалиха индексите по света с по 4-5%. Фактът, че Европа продължава да подхожда към проблемите си постепенно и с малки стъпки, както илюстрира срещата между Ангела Меркел и Никола Саркози, допълнително ускори паническите разпродажби. (Wall Street Journal, Капитал)

  Време за "сбогом" Европейските лидери последваха САЩ в призива сирийският президент Башар ал Асад да напусне властта. Катрин Аштън, която отговаря по въпросите на външната политика в Европейския съюз, заяви, че "съюзът забелязва пълната загуба на легитимност от страна на Ал Асад и моментът за неговата оставка е дошъл". В съвместно изявление лидерите на Германия, Франция и Великобритания подканиха диктаторът "да напусне в общия интерес на сирийския народ". (BBC)

  Папата в Мадрид Папа Бенедикт XVI започна четиридневната си визита в Испания с реч, в която призова младежта да не изоставя вярата и да не се срамува да я демонстрира пред връстниците си. Същия ден в Мадрид се състояха редица протести срещу високата цена на папската визита в страната. Дори има арестувани католици, които планирали да нападнат протестиращите срещу икономическите проблеми на страната. (CNN)

  САЩ

  Паника на фондовите борси в САЩ Страховете от разрастването на дълговата криза в еврозоната и лошите данни за американската икономика връхлетяха пазарите с нова сила. Паниката сред инвеститорите се завърна и водещите европейски борси потънаха с 5-6% към 19.00 часа българско време. Сривът се пренесе и на Уолстрийт и водещите индекси там също минаха на червено с над 4 %. Като "двигатели" на новото спускане на долу анализаторите сочеха ревизираната прогноза на Morgan Stanley, която понижи оценката си за глобалния растеж от 4,2 на 3,9%. Банката оцени, че "САЩ и еврозоната са опасно близо до рецесия", но намали и прогнозата си за растеж на Китай. (Guardian)

  Свят

  Денят на независимостта Поне трима души са загинали, след като двама атентатори самоубийци се взривиха в афганистанската столица Кабул в ранните часове на деня. Атаките са били насочени към офисите на Британското консулство. Днес е годишнината от независимостта на Афганистан от контрола на Британската империя през 1919. (BBC)
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1006439
  Image_1006440_2.jpg
  Image_1006440_2.jpg (13.95 KiB) Прегледано 17197 пъти

  С Корнелия НИНОВА, депутатка от БСП, разговаря Красина Кръстева

  - Вярвате ли на мъжката дума на премиера, че от февруари 2012 г. няма да мине и една контрабандна кутия цигари, г-жо Нинова?

  - Не. По две причини. Първата е, че никъде по света контрабандата не е равна на нула. В другите европейски държави тя е между 10 и 15 процента, но там се води жестока борба да не се допускат до пазара цигари без бандерол. У нас е 40%.

  И тук идва втората причина, поради която смятам, че думите на премира са празни - правителството на ГЕРБ умишлено създаде условия за увеличаване на контрабандата, като повиши драстично акциза. Договорено беше с Европейския съюз акцизът да стигне 64 евро на 1000 къса, те го направиха 76. В началото мислехме, че това се прави от непознаване на материята, но изминалите две години доказаха, че е умишлено, за да се стимулира контрабандата. След това я подчиниха на политическите си интереси - припомнете си СРС-тата с разговорите между шефа на митниците и министъра на финансите. В тях те споделят за натиск от страна на министъра на вътрешните работи и депутати от ГЕРБ за финансови облаги. Липсва им основното - желание да се ударят контрабандистите. А и как да го направят, като там се крадат 1 млрд. лв. - имат интерес от това. Обявяват гръмко заловени малки партиди, а големите канали никой не ги закача. С други думи - всеки ден големи заглавия и малък кръгозор. И ударът на барабаните заглушава здравия разум. Аз ще повярвам на тези барабани, ако намалят акциза.

  - Казвате, че правителството няма воля за борба с тези, които крадат ДДС и акциз, но то направи нещо, което никой не можеше да си представи - удари “Лукойл” и поиска фирмата да спазва законите?

  - По случая “Лукойл” си направих три извода. Първия - политикът не може да мери бизнеса с двоен аршин.

  Втория - когато управляваш и провеждаш някаква битка, не бива да допускаш разнобой в екипа. И третия - политикът трябва да се събужда и да ляга с мисълта, че носи отговорност за това, което върши. Какво имам предвид? Правителството обяви война на контрабандата с акцизни стоки - цигари, алкохол и горива. И какво направи? Привика производителите на алкохол на среща в Министерския съвет и преговаря с тях повече да не лепят фалшиви бандероли на бутилките. Това е абсурд! Борисов и Цветанов преговарят с хора, които подозират в извършване на престъпление. Как постъпиха с “Лукойл”? Казаха: “Прилагаме закона такъв, какъвто е!”, и Министерството на финансите отказа среща.

  Какво става с производителите и търговците на цигари? С тях ще се преговаря ли, или ще се прилага законът? Никой не знае! Ако това не е двоен аршин, здраве му кажи. В екипа има разнобой по темата - Дянков обяви: “Никакъв морков повече, влиза в действие тоягата!”, но премиерът не мисли така. Той провежда среща с производителите на алкохол и там “тояга” няма. На кого да вярваме?! И в крайна сметка, като сътвориха тази каша, кой ще носи отговорността?

  - Последният ход в сагата “Лукойл” бе на съда.

  - Решенията на съда не се коментират. Те се изпълняват. Аз говоря за действията на правителството. Политиката по въпроса с акцизните стоки е екзотична. Бюджетът изгуби 2 млрд. лв., които можеха да отидат за пенсии, детски, за млади семейства с тях можеше да се плати на бизнеса. Кой ще каже: “Аз поемам отговорността и си подавам оставката, защото ви обещах средноевропейски живот и не го направих!” Този въпрос е риторичен, може да го направи само един човек в държавата.

  - Нима сериозно очаквате хвърляне на оставки в предизборна ситуация?

  - Лъжата си е лъжа по всяко време. Борисов обеща и не изпълни - би трябвало да си понесе отговорността независимо от това в какъв момент се намираме.

  - Смятате ли, че в резултат на действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се понижат цените на горивата и на други важни стоки и услуги?

  - О, не! В последните две години КЗК изговори толкова неща, а не върши нищо. Беше борба с картела при олиото, захарта, с монополното положение в производството на горива. А какви са резултатите - цените хвърчат нагоре. Само за последната една година са се увеличили с над 20% цените на най-важните стоки и услуги. Човек би си помислил, че когато КЗК предприеме нещо, цените растат, вместо да падат. Как да вярваме, че ще решат проблема, като фактите говорят друго.

  - “Чинията” на Бузлуджа ли ще предложите на избирателите на БСП наесен? Питам ви, защото това е най-актуалната вътрешна за левицата тема, повдигната напоследък.

  - Ще предложим различна политика от тази на ГЕРБ. Лии Якока казва в една своя книга - “Къде изчезнаха лидерите”, че управлението не е шоу с един актьор. Ако искаш да успееш, ти трябват група хора, които знаят какво правят. Ето това ще предложим - кадърни хора с ясни отговорности, които да осигурят следното: 24 часа медицинско обслужване на населението от звено в общината на извънболнична или спешна помощ, поддържане на поне едно училище с осигурен транспорт до него, обслужване на транспортна линия от всяко населено място до общинския център, безплатно хранене на деца и ученици в училища, които са на целодневно обучение, поддържане на водопровод за питейна вода във всяко населено място и отвеждане и пречистване на отпадните води в населено място с над 2 хиляди жители.

  - А откъде пари за тези обещания?

  - Нека хората ги запомнят и да ни контролират всеки ден. Това, което предлагаме в местното самоуправление, сме го обосновали с финансови източници. Направили сме го абсолютно аргументирано, послушахме експертите да не обещаваме неща, които не можем да изпълним.

  - Избягвате ли темата за “чинията” на Бузлуджа?

  - Не. Поведението на премиера показва неуважение към българската история и към различния от тях. Защото БСП и нейният символ са подкрепени от стотици хиляди хора днес. Да отпишеш с лека ръка убежденията им е политическо късогледство. Разделяш народа на свои и чужди. Човек, който не е способен да чуе различно мнение, който не е готов да провери своите идеи в конкуренция с чуждите, който се обгражда само с хора, които му казват: “Да, сър!”, не може да управлява добре и опростява. Това е и елемент от стила на ГЕРБ - да отричаш различното, да не уважаваш другия. Всъщност това е забелязано и от американските посланици - видяхме от разсекретените грами, че Джон Байърли нарича Борисов “бабаит в Армани”.

  - Не сте справедливи към ГЕРБ - предизборният им клип е с мотото “Ние сме за!”

  - Това е стилът не ме гледай какво върша, слушай ме какво говоря. Освен това дали българите ще повярват на това, след като две години ГЕРБ правят обратното? Те две години са против - против всичко в държавата, направено преди тях, против разделението на властите, против лекарите, против съдиите, против тютюнопроизводителите. Лъжат че са “за”. Преоблякъл се Илия, та пак в тия.

  - Как ще наваксате изоставането на кандидата на партията за президент Ивайло Калфин, според социолози той е трети засега след ГЕРБ и Меглена Кунева?

  - Да пишат каквото си искат - Ивайло Калфин отива на балотаж. Как ще го постигнем - с много работа. БСП и Ивайло Калфин сме алтернатива на сегашното управление. Днес цените вървят нагоре, доходите не мърдат, университетите са потънали в проблеми, хора умират, преди да стигнат до болницата, средната класа е притисната по всички възможни начини, бизнесът изнемогва и хазната е празна. Оставихме премиерът да потъпква конституцията, да харчат парите ни, за да ни подслушват, да ни вкарват във война на институциите с купища лъжи, върнаха езика на конфронтацията и омразата.

  Настанаха времена, които плачат за промяна. Кой може да гарантира тази промяна от партиите в България? Аз мисля, че това е БСП и нейните кандидати.

  - Ивайло Калфин предложи ли ви да станете негов вицепрезидент?

  - Независимо от всички разговори, които проведох, позицията ми остава твърда. Такава, каквато беше и преди два месеца. Не желая да бъда кандидат за вицепрезидент. Избрана съм като депутат и ще си довърша работата.

  - В БСП на какво ще се зарадвате повече - на успех в президентските или на местните избори?

  - Не ги разделяме. И двата вота са много важни за нас, но не като самоцел, а като възможност да се прави политика, която да гарантира по-добро ежедневие на хората, сигурност и хоризонт за развитие както на държавата, така и на всеки българин.

  ВИЗИТКА

  Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в с. Крушовица, Врачанска област.

  Юристка по образование, владее английски и френски език.

  Народна представителка от Благоевградски многомандатен район.

  Секретар на Изпълнителното бюро на БСП.

  Зам.-министър на икономиката от 2005 до 2007 г.
  Още по темата
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1006834
  Image_1006835_2.jpg
  Image_1006835_2.jpg (24.54 KiB) Прегледано 17197 пъти

  Европейската централна банка (ЕЦБ) отпусна доларов кредит за първи път от февруари насам, което е знак за засилване на напрежението във финансовия сектор, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Според публикуван в четвъртък редовен доклад на ЕЦБ неназован клиент е изтеглил кредит от $ 500 млн. Няма повече подробности за операцията, но тя е сигнал, че банката изпитва трудности да набере доларови фондове.

  За да помогне на банките да се справят с финансовата криза, в края на 2007 г. заедно с Управлението на Федералния резерв (Фед) ЕЦБ започна да отпуска доларови кредити на банките в еврозоната. Програмата беше задействана отново след колапса на банката “Лемън брадърс” през септември 2008 г. и през май м. г. покрай кризата с външния дълг на Гърция.

  Според публикация във в. “Уолстрийт джърнъл” недостигът на долари във финансовата система на ЕС е възникнал, след като водещи американски банки са намалили предоставянето на кредити на банките в Евросъюза.

  Това става в резултат на препоръката на Фед от миналата седмица да се повиши предпазливостта при работата с финансовите институции от ЕС във връзка с кризата на пазара на държавни облигации от еврозоната.
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Re: Новини от деня

  Мнениеот ilia

  default.jpeg


  „Витошка” без релси, в стил 60-те
  Булевардът става място за развлечение на софиянци

  stara-sofia.com
  След махането на релсите „Витошка” ще бъде реконструирана и ще придобие ретро визия.
  ЗДРАВКА АНДОНОВА
  19.08.2011


  Емблематичният столичен булевард „Витоша” ще бъде превърнат в пешеходна зона в ретростил до идната пролет. Трамвайните релси, по които до миналата година се движеха мотриси с номера 1 и 7, ще бъдат извадени, а улицата ще бъде покрита със специална настилка, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова вчера.

  Става въпрос за участъка от „Света Неделя” до бул. „Патриарх Евтимий”, по който от години движението на автомобили е забранено. Според главния архитект Петър Диков улицата ще се превърне в зона за развлечение на столичани, като по нея вместо луксозни магазини

  се отворят малки кафенета и ресторанти

  „Реконструкцията на „Витошка” трябва да е готова заедно със завършването на втория лъч на метрото от „Надежда” до „Лозенец”. Пускането на тунелите в експлоатация е предвидено за началото на следващото лято”, поясни Фандъкова. В момента със строежа на метрото цялостно се преасфалтират и бул. „Ломско шосе” и „Черни връх”.

  Според плановете на „Московска” 33 трамвайното движение в района може да бъде отбито от НДК по бул. „Ген. Скобелев” и „Христо Ботев”, както е сега. Друг вариант е да бъде изградено ново трасе по бул. „Патриарх Евтимий”. Съдбата на релсите по бул. „Княгиня Мария Луиза” предстои да се обсъжда.

  Изцяло пешеходна „Витошка” ще стане

  едно любимо място за столичани

  категорична е Фандъкова. Точната визия на зоната ще бъде готова до няколко седмици.

  На „Московска” 33 вече има проект за превръщането на улицата в алея за отдих в стил ала 60-те. Автор на скицата за архитектурно-художествено оформление на „Витошка” е арх. Тодор Булев.

  Според проекта зоната трябва да бъде украсена с цветя и зеленина, както и обзаведена със старинни пейки и лампи. Предвижда се най-малко 10 кафенета на открито по улицата, чиито собственици ще трябва

  да поемат поддръжката на ретростила

  Рекламните плакати и афиши ще се лепят на специални колони. От улицата ще изчезнат и стeлажите за очила и дрънкулки. Според проекта на пл. "Света Неделя" трябва да се изгради туристически информационен център. До него пък може да се монтира часовникова кула, която да показва колко е часът в различни световни столици чрез отделни циферблати, обединени в едно тяло.
  [+/-] Авторски права за това мнение
  Аватар
  ilia
  Администратор
  Администратор
  Влез в чата на СФСМВР


  Местоположение: София

  Facebook коментари

  Следваща

  

  Назад към Архив  Кой е на линия

  Регистрирани потребители: Google [Bot], Majestic-12 [Bot]

  cron