Без дебат парламентът прие окончателно поправките в Закона

[   Facebook коментара ]

Без дебат парламентът прие окончателно поправките в Закона

Мнениеот sfsmvr

  Без дебат парламентът прие окончателно поправките в Закона за СРС

  Без дебати и изказвания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, с които СДОТО се изнася от МВР и се превръща в агенция към Министерския съвет.

  Новата структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Възстановява се и Националното бюро за контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС.
  Вчера по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров преди гласуването му на второ четене от правната парламентарна комисия влезе нов текст.

  Според него изцяло от съдията ще зависи дали ще разреши използването на СРС-та. Така всеки заявител ще е длъжен по искане на съда да представи всички материали, на които се основава искането за използване на СРС.

  Друго предложение на Цацаров, което беше уважено, че искането за СРС ще се прави пред съответния окръжен съд. Така ще се преустанови практиката заявленията да се подават пред различни съдилища в страната.

  За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Само през бюджета ще се дисциплинират органите, които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на "тайни доказателства", гражданските права и финансовите възможности на държавата.

  С промените данните, които се придобиват чрез специални разузнавателни средства СРС вече няма да бъдат класифицирана информация във всички фази на наказателния процес. Това не означава, че всяко лице би могло да иска информация по време на разследването, защото си остава следствената тайна, регламентирана в НПК.

  Този въпрос беше поставен отдавна, тъй като досега съдиите решаваха по свое усмотрение дали да закрият съдебните заседания заради приложени СРС по делата или да отворят вратите за публика.

  Промяната ще даде възможност на защитата да се запознава с материалите по делото в хода на процеса, което означава гаранция за равенство на страните пред закона, обясни вчера пред журналисти председателят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Павлина Панова.

  Нов момент е и въвеждането на механизма на контрол чрез бюджета. Така заявителите на СРС-та ще трябва чрез бюджета си да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС. Правилата за това също трябва да бъдат разписани от Министерски съвет.

  "Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", така председателят на правната парламентарна комисия Христо Бисеров коментира промените, след като бяха окончателно гласувани от парламента. Цитиран от агенция "Фокус" той обяви, че председателят на ДАТО и неговите заместници трябва да имат трудов стаж 8 години – за председателя и 5 години за заместниците като юридически стаж или в службите за сигурност, или в службите за обществен ред. Такова е изискването и за членовете на бюрото, така че има съпоставимост между органа по изпълнението и контролния орган", заяви още Бисеров.
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към АрхивКой е на линия

Регистрирани потребители: bingbot, YandexBot3

cron