Пожарникари и МВР договориха само 250 нови назначения

[   Facebook коментара ]

Пожарникари и МВР договориха само 250 нови назначения

Мнениеот sfsmvr

  Пожарникари и МВР договориха само 250 нови назначения

  Договорихме се до края на месец април да бъдат обявени конкурси за назначаването на 250 пожарникари, но не се договорихме по отношение на съкращението на щата.

  Това обяви председателят на синдикат „Огнеборец“ Любомир Еленков след среща с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и директора на пожарната комисар Николай Николов, съобщи БГНЕС.

  Любомир Еленков подчерта, че обявените 250 места не са достатъчни,

  защото всяка година пожарната напускат или се пенсионират толкова служители. За недостига на пожарни екипи Еленков даде пример това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още са чакащи поради липсата на ресурс.

  Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви на свой ред, че

  няма да има съкращения на хора, а само на празни щатове.

  Той обяви още, че до 15 април ще бъде представен план за преструктуриране на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“.

  „Идеята ни е до края на годината във всеки екип да има по трима пожарникари“, подчерта вътрешният министър.

  По-рано днес над 150 пожарникари излязоха на протест пред сградата на МВР със скандирания „Искаме си правата“. Те се обявиха против реформи, които означават само съкращения. С искания за прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци, синдикатът на КНСБ алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа.

  Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

  Пожарникарите и спасителите в София бяха подкрепени от колегите си във Варна и Добрич, които също излязоха на улицата.

  В протестна декларация до министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева и до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, стачният комитет заявява, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

  Стачният комитет ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, тъй като пожарникарите се надяват да срещнат разбиране от негова страна.
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към АрхивКой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани

cron