Вучков назначи шефове на Националната полиция и ГДБОП

[   Facebook коментара ]

Вучков назначи шефове на Националната полиция и ГДБОП

Мнениеот sfsmvr

  Вучков назначи шефове на Националната полиция и ГДБОП

  Ивайло Спиридонов е новият директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

  Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков.

  До момента Спиридонов беше заместник-началник на Главна дирекция „Криминална полиция“. Той е назначен временно за срок от 1 година. Спиридонов има 20-годишен стаж в системата на МВР. За него Вучков каза, че е говорил два пъти с премиера Бойко Борисов, който „горещо препоръча одобрението за тази кандидатура“.

  Нов началник има назначен и в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

  Това е бившият заместник-директор на СДВР – Христо Терзийски. Той е с 19-годишен стаж в системата на МВР.

  „Пред него има сериозни задачи за решаване – оптимизация на Главната дирекция, съкращаване на началнически постове и на администрация“, посочи Вучков.

  Вътрешният министър, че днес и двамата ще бъдат представени на състава.

  „От днес влезе в сила промяна в Закона за МВР и други закони, като този за ДАНС. От днес на практика МВР има нов структурен организъм“, каза вътрешният министър.

  От днес 543 служители на ДАНС на практика стават служители на МВР.

  „Вероятно щатът на ГДБОП ще бъде не повече от 600 човека. Малко по-малка структура, по-мобилна и по-добре подготвена“, заяви министър Вучков.

  Той коментира, че новата правна рамка, която влиза в сила днес, изисква императивно нова процедура за назначаване на председател на ДАНС, на ДАТО и на главен секретар на МВР.

  „Министерски съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента с указ да назначи тези три висши професионални длъжности“, обясни Вучков и допълни, че утре или най-късно другата сряда такава дискусия ще се проведе в МС.

  Вучков коментира, че подкрепя бившия министър на вътрешните работи Румен Петков в настояването му операция „Червеи“ да се разсекрети. Той добави, че

  разсекретяването ще елиминира конспиративните теории

  и ще покаже на обществото има ли проблем или няма. По думите му разсекретяването зависи от прокуратурата, защото делото е иззето като доказателство.

  Министърът посочи, че от МВР ежедневно оказват съдействие на прокуратурата за да има прогрес в разследването и да се разбере каква е била целта и смисълът на това оперативно дело. Вучков добави, че не иска този скандал „просто да се замита под килима“ и ще има смисъл само ако се стигне до край.

  Източник: БНР, БГНЕС, БТА
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към АрхивКой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot], Majestic-12 [Bot]

cron