Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодейст

[   Facebook коментара ]

Пресата днес ...

Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодейст

Мнениеот sfsmvr

Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на тероризма.

Депутатите приеха новия антитерористичен закон
Органите на МВР, военнослужещите от въоръжените сили и определените компетентни органи имат право да прилагат мерки и временни ограничения

Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на тероризма. Депутатите разписаха правилата за провеждане на антитерористична операция и при какви условия се въвежда извънредно положение.

В зоната на антитерористичната операция ще могат да се ограничават отделни права на гражданите чрез прилагане на мерки и временни ограничения.

Някои от промените, приети днес гласят, че предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез фиксирани и/или мобилни наземни мрежи, нямат право да регистрират и/или активират на името на един потребител повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги. Мотивацията зад тази промяна е това, че картите могат да се използват при организиране на престъпни актове.

Друга промяна сочи, че в зоната на антитерористична операция доставчиците на информационни и телекомуникационни услуги са длъжни да ги управляват в съответствие с ръководителите на операцията.

Освен това в зоната на антитерористичната операция

органите на МВР, военнослужещите от въоръжените сили и определените компетентни органи имат право да прилагат мерки и временни ограничения.

Технически или комуникационни средства в зоната на операцията, включително и носителите на информацията, съдържаща се в тях, могат да се изземват, ограничават (физически, комуникационно или информационно) или да се унищожават при необходимост от предпазване на живота и здравето на населението или на длъжностни лица, участващи в операцията.

С текстове от преходните и заключителните разпоредби се приеха промени в няколко други закона.

В Закона за ДАНС беше записано, че органите на агенцията ще могат да задържат лица.

Разписани са случаите, при които може да става това. Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов възрази срещу новите разпоредби и заяви, че е необяснимо защо ДАНС получава полицейски правомощия.

Бяха записани промени и в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), като беше уточнен редът за прилагането им при случаи на тероризъм. Разрешение за използване на СРС ще дава председателят на Специализирания наказателен съд или оправомощен от него зам.-председател. Удължени бяха и сроковете за прилагане на СРС. Иван Иванов от БСП смята, че с тези нови разпоредби се отваря широко вратата за подслушване.
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към Пресата днесКой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

cron