Вътрешната комисия в НС отхвърли проекта за реформа в МВР

[   Facebook коментара ]

Пресата днес ...

Вътрешната комисия в НС отхвърли проекта за реформа в МВР

Мнениеот sfsmvr

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли в сряда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, който трябваше да прокара реформа в сектора.

"За" закона гласуваха само представителите на ГЕРБ в комисията, като от заседанието отсъстваше депутатът Пламен Нунев. Тримата представители на БСП бяха против, а всички останали се въздържаха.

След края на заседанието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че не вижда грешката в себе си. Тя коментира, че е следвала заложени в предишния закон принципи.

Според нея причините законопроектът да не получи подкрепа са политически. Освен това тя намира, че членовете на вътрешната комисия не са разбрали идеята на реформите, които предлагат изцяло нов метод на работа.

По време на заседанието председателят на вътрешната комисия и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов силно разкритикува закона, но въпреки всичко впоследствие гласува "за" текстовете. В негативна посока бяха и изказванията на Светослав Белемезов от АБВ, Явор Хайтов от БДЦ. От ДПС също изразиха несъгласия и гласуваха "въздържал се".

От РБ на заседанието присъства само представителят на опозиционното крило Атанас Атанасов. Подкрепящият управлението Димитър Делчев (ДБГ) не бе в зала.

По време на дискусията в комисията Атанас Мерджанов от БСП каза, че партията му подкрепя идеята да има реформи в МВР, но те не трябвало да се случват през втората половина на мандата на правителството. Като един от основните пропуски в предлаганите реформи той видя липсата на идеи за подобряване на мотивацията на служителите в системата. Вътрешният министър го попита каква е визията на БСП за мотивиране, а Мерджанов отклони въпроса с коментара, че ако партията му е била част от управлението, е щяла да има визия.

Представителят на Български демократичен център Явор Хайтов започна изказването си с констатацията: "спря ми пряката реч, не ми се коментира Закона за МВР". Той каза, че няма да подкрепи проектозакона, защото ГЕРБ не спазвал предизборната си програма, в която важна част била реформата в МВР, която включва промени в пет закона.

Светослав Белемезов от АБВ заяви, че няма да подкрепи реформите в МВР. По думите му системата, която дава стабилност, била най-нестабилната и предложенията не променят това.

Още в началото на заседанието пък Красимир Каракачанов от ВМРО декларира, че е против закона и напусна залата.

Последен, за да разкритикува текстовете, думата взе Цветан Цветанов. По думите му текстовете били много добри, но те не покривали очакванията на обществото и предварително заявеното от министерството.

Цветанов каза, че начинът и формата на представяне на проектозакона будели недоумение поради липсата на комуникация между институциите. Само вътрешната комисия инициирала подобни дебати.

МВР трябвало да спре напускането на полицаи от системата, тъй като тя трябвало сега да е силна. "Гастарбайтери ще се засилят да преминават през България, защото е по-добра инфраструктурата", коментира Цветанов. Той спомена бежанския поток и други кризи, с които МВР трябва да се справя и предложи стъпаловидна система за определяне на броя заплати при напускане на системата. При стаж от 12 години полицаите да получават четири заплати, а при стаж от 25 години - 20. Бъчварова обаче го репликира, че синдикатите отказвали да обсъждат такова предложение.

Цветанов завърши с думите, че изказването му не е упрек към Бъчварова. По думите му тя носела чужда вина, тъй като не бил ясен авторът на законопроекта, който всъщност бил добър.

По неофициална информация на Mediapool именно Цветанов стои в основата на отхвърлянето на законопроекта. Аргумент в тази посока е, че шефът на вътрешната комисия настояваше за гласуването на законопроекта. Ако той искаше да изчака най-малкото присъствието на още двама депутати, които можеха да подкрепят проекта в комисия щеше да подкрепи предложението на Красимир Янков (БСП) за отлагане на точката. Идеята обаче изобщо не бе подложена на гласуване.

Ситуацията се разиграва на фона на неофициална информация, че премиерът Борисов е дал своята подкрепа в партията за Румяна Бъчварова и се е ангажирал законопроектът да мине през пленарна зала. Министърът на вътрешните работи от своя страна обясни пред журналисти във вторник, че ще се бори за закона в зала. Според правилника на Народното събрание дори да е отхвърлен от водещата комисия законът трябва да мине през зала.

 
[+/-] Авторски права за това мнение
Аватар
sfsmvr
SFSMVR Admin
SFSMVR Admin
Влез в чата на СФСМВР


Местоположение: България, София, ул. "Иван Вазов" №42, ет.2, ап.7
Facebook коментариНазад към Пресата днесКой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]

cron